PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben

 


A Konica Minolta bejelentése a fényképezőgép és fotó piacról való kilépéséról

Tokio, 2006. Január 19.

A Konica Minolta sokáig vezető volt a fényképezőgépek és fotóanyagok piacán, széles termékválasztékot nyújtva a felhasználóknak. 2006 januárjában az alábbi sajtóbejelentést tették:



A fényképezőgép piacon a világ első autofókuszos fényképezőgép elkészítésével kibővítettük a képalkotási lehetőségeket. 1962-ben az Egyesült Államok első űrutazói a mi fényképezőgépünket vitték magukkal útjukra a „Friendship 7” nevű űrhajó fedélzetén, ezzel is bizonyítva termékünk megbízhatóságát. 1985-ben mutattuk be az első beépített autofókuszos SLR fényképezőgépet (Maxxum/Dynax termékcsalád), amely nagy népszerűségre tett szert a fotósok körében, és azóta 16 millió darab cserélhető objektívet értékesítettünk.

Ám ma már a digitális kamerák korát éljük, ahol a technológia olyan gyorsan fejlődik, hogy nagyon nehéz versenyképes, fejlett termékeket időben piacra dobni.

1903-ban mi gyártottuk az első japán fotópapírt, és 1940-ben pedig az első japán színes filmet, utat nyitva a fotózás élvezetének több mint egy századra. 1984-ben bemutattuk az első minilabor rendszert. A minilaborok hozzájárultak a fotópiac világszintű kiszélesítéséhez, segítségükkel a képkidolgozás bámulatosan felgyorsult.

Azonban a hagyományos fotópiac a digitális fotózás erőteljes térhódítása miatt meglepően gyorsan szűkül. Ebben a változó világban, mivel a fényképezőgép és fotó üzletág nyeresége az elmúlt években egyre romlott, a Konica Minolta további növekedése érdekében szükség van az üzleti struktúra drasztikus átalakítására. 2005. november 4-én bejelentettük vállalatunk vezérvonalainak átszervezését, kidolgoztuk az alábbi célszerű és részletes tervet:

1. Fényképezőgép üzletág

2005. júliusában kötöttünk egy a digitális SLR fényképezőgépek közös fejlesztésére vonatkozó, megállapodást a Sony Corporation-nel. Felhasználóink érdekében, hogy továbbra is használhassák a Maxxum/Dynax lencséket, az optikai, mechanikai és elektronikai technológiák fejlődésnek maximális kihasználása érdekében arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb megoldás, ha fényképezőgép üzletágat átruházzuk Sony-ra. Így Konica Minolta csoport 2006. március 31-ig teljesen kilép a fényképezőgép üzletágból, mind a hagyományos, mind a digitális fotózás területén.

A Sony tervezi az SLR Maxxum/Dynax lencsékkel kompatíbilis fényképezőgépek további fejlesztését, tehát a korábbi Maxxum/Dynax felhasználók használni tudják majd a Sony digitális SLR fényképezőgépeit. Továbbá a Konica Minolta a Konica Minolta, Minolta és Konica márkájú fényképezőgépek és a kapcsolódó felszerelések szerviz szolgáltatását is a Sonyra bízza.

2. Fotó üzletág

A fotó piac erőteljes beszűkülése, a színes filmek és fotópapírok csökkenő felhasználása következtében nehéz ezt a területet jövedelmezően fenntartani, ezért úgy döntöttünk, hogy a fotó üzletágból is kilépünk. A termékellátási zavarok elkerülése végett fokozatosan fogjuk csökkenteni a termékválasztékot és termékeink gyártását 2007. március 31-ig.

A minilaborok gyártását a pénzügyi év végére, azaz 2006. március 31-re leállítjuk. A minilaborok szervizelését és karbantartását a Noritsu Koki Co., Ltd. veszi át.

2007. szeptember 30-ig fokozatosan átalakítjuk értékesítésünket, és szüntetjük meg teljes fotótechnikai értékesítésünket.

3. Alkalmazottak

A Konica Minolta csoport átszervezésének részeként a fényképezőgép és fotó üzletág vezetőit a Konica Minolta csoport más vállalataihoz helyezzük át. A dolgozói létszám racionalizálásának érdekében a Konica Minolta csoport világszintű 33.000-es dolgozói létszámát 2007. szeptember 30-ig 3700 fővel tervezzük csökkenteni.

Az átszervezés költségeit a 2006. március 31-én záródó pénzügyi évre vonatkozó előrejelzések tartalmazzák.

A Konica Minolta csoport törekszik arra, hogy az átszervezés ideje alatt felhasználóinak semmilyen kellemetlenséget ne okozzon. Mivel az alapítás óta a fényképezőgép és fotó üzletág tradicionális része volt cégünknek, így szeretnénk kifejezni szívbéli köszönetünket a Konica Minolta termékek kedvelőinek világszerte, hogy támogatták, használták termékeinket több mint egy évszázadon keresztül.

A változással a márkán belül Business Technologies (irodatechnikai üzletág) szerepe felértékelődik, a cég fejlesztési erőforrásai még inkább koncentrálódnak, és a Konica Minolta jelentősége tovább nő ezen a piacon.

A fényképezőgép üzletág rövid áttekintése

Fő tevékenység: fotográfiai termékek (digitális és analóg fényképezőgépek, lencsék) gyártása, értékesítése és szervizelése.

2005. március 31-el végződő pénzügyi év végén:
Árbevétel: 117.000 millió JPY (előrejelzés a 2006. március 31-én végződő pénzügyi évre: 75.000 millió JPY)
Veszteség (operating loss): 7.300 millió JPY

A fotó üzleág rövid áttekintése

Fő tevékenység: fotográfiai anyagok (fotópapír, film) gyártása és forgalmazása

2005. március 31-el végződő pénzügyi év végén:
Árbevétel: 151.500 millió JPY (előrejelzés a 2006. március 31-én végződő pénzügyi évre:110.000 millió JPY)
Veszteség (operating loss): 1.400 millió JPY

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.