PhotoNet - Online Fotós Magazin

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


az utóbbi évtized legnagyobb magyar fotós bemutatkozása külföldön

Bemutatjuk az 5 éves Krakkói Magyar Centrum jubileumi rendezvényét

Krakkói Nemzetközi Fotóhónap
Díszvendég: Budapest

Régi Sörgyár, Krakkó
2006. május 6-31.

A Nemzetközi Krakkói Fotóhónap 2006-ban negyedik alkalommal kerül megrendezésre Lengyelországban. A fesztivál Lengyelország legnagyobb ciklikus fotós rendezvénye: minden évben 20-25 kiállítás keretében mintegy 150 alkotó munkáját mutatja be, több mint 30 helyszínen. A fesztivál tagja a tekintélyes "Festival of Light" nemzetközi szövetségnek, amelynek célja a világ fotográfiai eseményeinek tömörítése egy-egy hónapos fesztivál keretében. Ennek köszönhetően a fesztivál eseményeinek összefoglalói több millió érdeklődőhöz jutnak el a világ minden pontján.

Krakkói Nemzetközi FotóhónapAz idei rendezvény keretében is több tucat különböző tárgyú kiállítás tekinthető meg a világ különböző tájairól (USA, Finnország, Németország, Franciaország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország. Izrael). A fesztivál nyitott tematikájú, különböző műfajú munkákat mutat be, az archív fényképektől kezdve, a klasszikus-, dokumentum-, és riportfotón keresztül, egészen az újkori, gyakran kísérleti és avantgárd irányzatokig. A rendezvénysorozat programja különböző előadásokat, szemináriumokat, fotó témájával kapcsolatos filmvetítéseket, továbbá kritikusokkal és fényképészekkel való szakmai találkozókat is magában foglal.

A Nemzetközi Krakkói Fotóhónap széleskörű médiavisszhangját (lengyel és nemzetközi napilapokban, folyóiratokban, rádióban, tv-ben, weboldalokon, stb.) valamint a legjobb krakkói helyszíneket /galériák, kiállítótermek, klubok/ a lengyel szervezők biztosítják. A fesztivál idei nemzetközi programja:

Egyéni kiállítások
Sanna Kannisto (Finnország)
Olivio Barbieri (Olaszország)
Jessicka Backhaus (Németország/USA)
David Tartakover (Izrael) 
Edd Fella (USA)
Michael Ackerman (USA)
Wiebke Loeper (Németország)
Monika Czosnowska (Németország) 
Henrik Spohler (Németország)
Martin Kollar (Szlovákia)
Jindřich Štreit (Csehország) 
Tamar Matza (Izrael/Olaszország)
Konrad Pustoła (Lengyelország)
Bogdan Konopka (Lengyelország/Franciaország)
Michał Cała (Lengyelország,)
Patrycja Orzechowska (Lengyelország)
Karolina Kowalska (Lengyelország)
Grzegorz Przyborek (Lengyelország)
Basia Sokołowska (Lengyelország)

Csoportos kiállítások
L’Oeil Public Ügynökség (Franciaország)
Most Lengyelország (kurator: Krzysztof Miękus)
A vasárnap dolgozó fényképész (kurator: Magda Pustoła)

"Budapest Feeling"

Leírás
Krakkói Nemzetközi FotóhónapA Lengyelországi Nemzetközi Fotóhónap keretében minden évben más-más ország fotóművészete jelenik meg különös hangsúllyal. Idén a fesztivál díszvendégeként Magyarország, ezen belül Budapest fényképészete kerül a középpontba. A nagyszabású bemutatkozást a közhasznú alapítványként működő Krakkói Magyar Centrum szervezi, ötéves fennállását ünneplő rendezvénysorozatának keretében. A kiállítás társszervezői a Magyar Fotográfusok Háza valamint a Krakkói Fotóhónap. A rendezvény fölött Krakkó és Budapest főpolgármesterei vállalnak tiszteletbeli védnökséget, a kiállításokat Dr. Schiffer János Budapest Főpolgármester-helyettese és Jacek Majchrowski, Krakkó Főpolgármestere nyitják meg. A rendezvény támogatói: Budapest és Krakkó Városa, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Magyar Fotográfusok Háza, Krakkói Magyar Centrum.

Helyszín
Lengyel partnereink a magyar bemutatkozás számára felajánlották Krakkó egyik legnagyobb és legérdekesebb kiállítóhelyét, a város szívében fekvő egykori Régi Sörgyár területét. A magyar bemutatkozás egyetlen helyszínen, a Sörgyár poszt-indusztriális területén interdiszciplináris és multimediális jelleggel, koncentrált média-jelenlét mellett, nagyszabású félnapos rendezvényként kerül megrendezésre.

Program
A széleskörű, reprezentatív tárlat keretében az utóbbi évtized legkiválóbb magyar művészeinek munkáit mutatjuk be a „Mai Manó” Magyar Fotográfusok Háza szakmai segítségére támaszkodva. A fesztivál keretében 25 magyar alkotó 250 munkája kerül kiállításra, több mint 1200 négyzetméteren. A művészek között a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj valamint a világ talán legrangosabb sajtófotó-versenyének, a PICTURES OF THE YEAR díjnyerteseinek képei is megtekinthetőek lesznek. A tárlat Budapest köré épül. A kiállítás kurátora, Csizek Gabriella szavaival: „A kiválasztott művészek a fotográfia minden műfaját képviselik: autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóesszét készítők, illetve fotóriportererek ... akiknek művei sokféleségükkel is folyamatosan reflektálnak a jelen kérdéseire. Számtalan szempontból mutatják be és meg a helyet, a várost, ahol élünk. A kiállitás képei bemutatnak társadalmi és egyéni valamint képzeletbeli tereket, amelyek egymást mozaikszerűen kiegészítve rajzolják meg egy európai nagyváros mindennapjainak zajos és csendes történéseit.”

Kísérőrendezvények
A fotókiállításokat multimediális-, és video vetítések egészítik ki, ugyanakkor a fotókhoz minden teremben, speciálisan az adott tárlat stílusát követő zenei program, hangeffektus-összeállítás társul. A termekben megrendezett kiállításokat az alábbi szabadtéri rendezvények egészítik ki: 
Koncertek. A koncertek 18.00-22.00 folyamatosan követhetnék egymást, így a kiállítások megtekintése után az érdeklődők nem mennének rögtön haza, hanem még órákat időznének a programok helyszínén.
NeoNeon Fényprodukció – gyárépületekre vetített, zenei aláfestéssel kísért fényművészeti bemutató Turisztikai bemutató – Budapest és Magyarország turisztikai bemutatkozása
Magyar Konyha – a Krakkóban működő „Ördög Konyhája” magyar étterem szabadtéri bográcsos prezentációja.

Bevezető

Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk?
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Budapest.

A szerzők: Cseh Tamás (zene) - Bereményi Géza (szöveg)

Közterek, utcák, épületek homlokzata, parkok, folyópart ..., mindaz, amit mindannyian látunk, használunk és személyes tereink, életünk privát szintjein zajló események helye is ez a város. Egységbe foglalja a privát és a nyilvános szférát, olykor összemosva a határokat. E bonyolult szerkezet gyakran ellenmondásokkal teli, sokféle minőséget ötvöző.
A kiválasztott fotográfiák a várost magát és tereit a maga komplexitásában mutatják meg, nemcsak a valóságos, hanem a bennünk lakozó képzetekkel együtt. Mindaz a tudás, képzet, emlékkép, ami belső valóságunkat építi fel és meghatározó a külső valóság értelmezésében is láthatóvá válik. A fizikai tér néha szimbolikussá válik, az elképzelt város titokzatossá és talán élhetőbbé, mint a valóságos.
A kiválasztott művészek a fotográfia minden műfaját képviselik: autonóm fotóművészek, dokumentarista fotográfusok, fotóesszét készítők, illetve fotóriportererek ... akiknek művei sokféleségükkel is folyamatosan reflektálnak a jelen kérdéseire. Számtalan szempontból mutatják be és meg a helyet, a várost, ahol élünk.
Több generáció alkotóinak vizuális leirását láthatjuk arról mi az, ami és hogyan történik a köztereken, bennünk, a vágyott valóságban vagy a realitás keretei között.
A kiállitás képei bemutatnak társadalmi és egyéni valamint képzeletbeli tereket, amelyek egymást mozaikszerűen kiegészítve rajzolják meg egy európai nagyváros mindennapjainak zajos és csendes történéseit. 
A város lakóinak portréi – lakásokban készített fényképek, intézetek lakóinak arcai - nemcsak egyediségüket mutatják meg, hanem az őket körülvevő tárgyi világgal is kiegészül történetük.

A mozgóképek Budapestet szintén, mint személyes történések színhelyét, illetve mint egy a Duna-partján álló többmilliós város közterein, elhagyott épületeiben vagy akár utazás közben zajló pillanait örökítik meg néha iróniával, némi humorral.

Tér és idő szabta létünk lakóhelyének ezerearca közül ismerhetünk meg a kiállított művek révén nem keveset.

Csizek Gabriella
a kiállítás kurátora,
a Magyar Fotográfusok Házának művészeti vezetője

A kiállítás megtekinthető:
Régi Sörgyár, Krakkó
Lengyelország
2006. május 6 - 31.

[ Korábbi események ]

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

PhotoNet Magazin
- "Mélység" - adjunk többet a képekhez!
- Jobb képek - derítö vakuval
- Néhány tipp - jobb színes képek készítéséhez
- Tippek - egy új látásmód kialakításához
- PhotoPlus Expo - 2001. november 1-3., New York
- Megsemmisült negatívok - 40.000 Kennedy fotó semmisült meg
- Néhány tipp - hogyan készüljünk az ünnepekre
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- Kívül Nikon, belül semmi - ál F80-as gépek az aluljárókban
- Velencei Karnevál - fotós szemmel
- Portré fotózás - fotós tippek
- Fotohónap 2002 - fotós kiállítások országszerte
- Sportfotózás - hogyan kapjuk el a pillanatot
- Archíválás - negatív és diafilmek tárolása
- 5 tipp - emlékezetes útifotók készítéséhez
- Photokina 2002 - fotós újdonságok
- PhotoExpo 2002, New York - fotó kiállítás
- The MayDayProject - fotózási project
- Joel Meyerowitz - képek a Ground Zero-ból
- Fotózás télen - hogyan fotózzunk a hidegben
- Panoráma fotó - panoráma fotózás
- Nomatica - két új site-tal több
- Catala-Roca - Barcelona és Madrid az ötvenes években
- ImpressCam - új magyar márka a digitális fotózásban
- Kép-szoftverek - programok digitális fényképezögépekhez
- Olympus - Panasonic - fejlesztési megállapodás
- Nyaralás alatt derült ki - mit is tud digitális fényképezőgépünk
- Filmfelvevők - házimozi filmszalagon
- Konica Minolta - bejelentés
- Tavaszi modellek - Olympus új kamerái
- Magyar digitális kamerapiac - felmérés 2005
- Továbbra is az elektronika a sláger - egyre rövidebb a vásárlási szezon