PhotoNet - Online Fotós Magazin













 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben

 


Még két hétig forgathatsz!

Az AXN rövidfilm pályázata

Budapest, 2007. július 30.

Két hét múlva, augusztus 15-én lejár annak a rövidfilm pályázatnak a beküldési határideje, melyet az AXN akció- és kalandcsatorna a UPC kábeltelevíziós szolgáltatóval közösen hirdetett meg tavasszal, így érdemes igyekeznie mindazoknak, akik szeretnék megnyerni az első díjazottnak járó 10.000 eurós fődíjat, és szívesen elutaznának Hollywoodba, hogy ellátogassanak a filmkészítés egyik fellegvárába, a Sony stúdióiba is. A pályázatra bárki beküldheti, bármilyen témájú és tartalmú, 1 és 7 perc közötti időtartamú kisfilmjét.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Andy Vajna producer, Török Ferenc, a Moszkva tér és a Szezon rendezője, valamint a számos díjat nyert Taxidermia alkotója, Pálfi György. Mindhárom filmes személyiség örömmel vállalta a zsűritagságot. Andy Vajnának szívügye a fiatal filmesek jövője. "Értékes kezdeményezésnek tartom ezt a pályázatot, melynek során a fiatalság bemutathat valamit a tudásából, tehetségéből." – válaszolta a nagy múltú producer.
Török Ferenc elmondta, hogy diák korában mindig valami hasonlóra vágyott. "Nagy lehetőség ez a pályázat fiatal filmeseknek. Komoly pénzdíj, nemzetközi televíziós megjelenés, hollywoodi utazás. Sajnos kevés az olyan kezdeményezés, ami a fiatal filmesekre koncentrál." – nyilatkozta.
Pálfi György a következőképp indokolta, miért is vállalta el a felkérést: "Mert a Török már elvállalta, és mondta, hogy menjek én is... Komolyan: akkor döntöttem el, amikor láttam, hogy bárki nevezhet a filmjével, és ebben nincs megkötés. Szerintem mindenkinek megvan a lehetősége - ma már a digitális kamerák és vágóprogramok korában -, hogy filmben fejezze ki magát. Nem kell hozzá pénz, csak lelkesedés vagy elhatározás."

Most, hogy közeleg a pályázat beküldési határideje, kifaggattuk a zsűritagokat, milyen tanácsokkal segítenék a pályázókat. Andy Vajna szerint minden filmmel kapcsolatban az a legalapvetőbb kérdés, hogy az alkotó megtalálja-e a hangot a közönséggel. "Fontos, hogy a néző megértse, amit a filmkészítő el szeretne mondani." – vélekedik a filmkészítés buktatóiról a nagy múltú producer. 
"Kisfilmet persze nem könnyű készíteni. Nincs elég időd, hogy hömpölygő történeteket mesélj, nagyon koncentráltan kell gondolkodni. Sokszor csak egy vicc vagy egy gondolat fér bele ebbe a pár percbe. Ha az mégis valami eredeti, akkor nagyobbat szólhat, mint egy kilencven perces játékfilm." – mondja Török a műfajról. "A legnagyobb nehézség talán a csattanó. Mivel röviden kell fogalmazni, mindenképpen kell egy töréspont, ahol megfordul a történet. Ha nincs csattanó, akkor a poén hiányának kell nagyon erősen meglennie - pl. egy nagyon erős közeg, nagyon pontos felmutatása." – avatja be a filmkészítés mikéntjébe a szárnypróbálgatókat Pálfi.

Mindhárom filmes egyetért abban, hogy manapság az internet nagy szerepet játszik abban, hogy a kisfilmek egyre népszerűbbek, s remélik, hogy talán a televíziók is újra felfedezik ezt a műfajt.

Szeptember folyamán Budapesten megrendezik az első, UPC-AXN Rövidfilm Fesztivált, ahol a közönség megnézheti a legjobb kisfilmeket, és persze az is kiderül, hogy ki a nyertes. A fő díjazott a pénzjutalmon és az utazáson kívül nemzetközi népszerűséget is nyer, hisz a legjobb kisfilmeket a csatorna az egész közép-európai régióban, így Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában is műsorra tűzi.

A pályázat részletei a www.upc-axnfilmfestival.com weboldalon olvashatóak, ahol kedvcsinálóként megtekinthetőek az AXN latin-amerikai filmfesztiváljának tavalyi legsikeresebb alkotásai is.

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]

[ Föoldal | Magazin | Felszerelés | Digitális | Események | Szolgáltatás ]
[ Galéria | Könyvek | Apróhirdetés | Pályázatok | Linkek | Kontakt ]

copyright © 2001-07, PhotoNet, minden jog fenntartva

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.