PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


Mai Manó fotográfiái

Az Ab Ovo Kiadó és A Magyar Fotográfiai Múzeum angol-magyar nyelvü albuma, valamint A Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház)2003. október 27-december 7.

Mai Manó"Pár évvel ezelött, amikor elöször mondtam, írtam le ezt a nevet: Mai Manó, azt hitték jópofáskodom. Azóta sokan megtanulták, hogy „a Maimanó” az egy gyönyörü müteremépület a Terézvárosban. Ez nagyjából rendben van. Itt az ideje, hogy azt is megtudják, és föleg meglássák, hogy e pazar atelier építtetöje, Mai Manó, vagy ha úgy jobban tetszik May Emmanuel, a 19. század fordulójának különleges képességü fényképészeként megérdemelten válik lassanként ismét közgondolkodásunk részévé."

Kincses Károly

Mai Manó fotográfiáiKevés olyan európai város van, ahol ehhez fogható módon, épségben megmaradt volna és továbbra is a fotográfia szolgálatában állna egy, még a múlt században épült fényképész müteremház, annak minden tartozékával, három napfénymüteremmel, gazdagon díszített várószobával, homlokzatán a fényképezés és a festészet allegorikus alakjaival. Értéke ez mind Budapestnek, mind a magyar építészetnek, de legföképpen a magyar fotográfiának. Ezzel az albummal és a saját müteremházában rendezett elsö igazi kiállításával köszönetet mondhatunk a ránk maradt képek és a ránk hagyott ház alkotójának, Mai Manónak.

Mai Manó fotográfiáiHa csak annyit írnánk Mai úrról, hogy fényképészmester, szakíró, a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselöje, 1885-töl udvari fényképész, még nem sokat mondtunk volna, hiszen a maga korában féltucatnyi magyar fényképészröl lehetett ugyanezt állítani. De tegyük hozzá, hogy alapítója és föszerkesztöje volt A Fény című lapnak, amely 1906-ban indult s máig felülmúlhatatlan etalonja a fényképészeti szaksajtónknak, s toldjuk meg azzal is, hogy a maga korában a szakmán belül az egyik legnagyobb szaktekintély, akire még a konkurens mütermek fényképészei is felnéztek.

Mai Manó fotográfiáiApja dr. Mai Henrik bölcseleti és orvosdoktor, föreáliskolai tanár volt Budán, aki a késöbbiekben saját intézetet nyitott. Mai Manó már 14 évesen inaskodott Kalmár Péter Andrássy úti fényképésznél, miközben esténként rajziskolába járt. Késöbb a Borsos és Koller cégnél tanult. Aki ekkoriban valamicskét is adott magára, külföldön is tökéletesítette tudását, így töltött ö is két évet Grazban, Leopold Bude mütermében, miközben magánúton leérettségizett. Hazajöve Budapestre, Koller tanár mütermébe került laboránsnak. Csekély nyolcévi tanulás után, 1878-ban lett Mai Manó önálló fényképésszé. Mai és Társa néven a Vilmos császár út és Andrássy út sarkán, egy üres telken álló kis müteremházban dolgozott.

Mai Manó fotográfiái1885-ben már fönök, három-négy segédet utasított. Elsösorban a felsö középosztályról készítették mütermi portréikat, de korai riportjellegü felvételei is maradtak, miként azt a könyvben és a kiállításban is bizonyítja.

1885-ben alapító tagja volt a Fényképész Ifjak Önképzö és Segély Egyletének. Egyik kezdeményezöje a Magyar Fényképészek Országos Szövetségének. 1896-ban aztán a Fényképészek Asztaltársaságának is elnökévé választották. Kitüntetései késöi verzóinak teljes felületét betöltötték. Az 1900-as párizsi világkiállításon például aranyéremmel honorálták képeit.

Az Ab Ovo Kiadó és a Magyar Fotográfiai Múzeum jelentette meg azt az albumot, amely Mai Manó több mint száz képe mellett Nádas Péter esszéjét és Kincses Károlynak a fényképészről írott tanulmányát is közli. Az eredeti képek pedig december elejéig tekinthetök meg a Mai Manó volt lakószobáiból, fürdöszobájából kialakított kiállítási térben.

Forrás: Mai Manó Ház

[ Korábbi események ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.