PhotoNet - Online Fotós Magazin

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék


A Tündérpalota titkai

A kerületiek jól ismerik ezt a gyönyörü, részben már felújított Könyves Kálmán körút 40. sz. alatti épületet (volt tisztviselotelepi Széchenyi Gimnázium), melyet Tündérpalotának is neveznek. Azt azonban kevesen tudják, mi rejtözik a régi falak között. Itt kapott otthont más intézmények mellett az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum múzeumi részlege. Érdemes bekukkantani az épületbe, mert érdekes kiállítások várják a látogatókat.

TündérpalotaA második emeleti díszteremben látható az Országos Müszaki Múzeum "Fotománia avagy a lyukkamerától a Duflexig" címü idöszaki kiállítása, mely szeptember végéig látogatható. A múzeum váci "Petzval József fotótechnika-történeti gyüjtemény" címü kiállításának 11 évvel ezelötti bezárása óta Magyarországon nem volt hasonló profilú és színvonalú bemutató. Jelen kiállítással a korai és részben az újabb kori leleményes és bravúros alkalmazások és alkalmazók mögött álló technikai hátteret kívánja bemutatni a fotótechnika fejlödésének elsö 110-120 évéböl, különös tekintettel a magyar vonatkozásokra. A bemutatási idöszak három fejlödési fázisra tagolódik: a höskor (1840-1890), az "izmosodás" kora (1890-1920) ill. az elterjedés kora (1926-1960). A kiállítás látogatói összesen mintegy 250 mütárgyat láthatnak.

A díszterem elöterében tekinthetö meg az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum "Tábortüz, Élö képek a magyar cserkészet múltjából" címü idöszaki kiállítása, mely a magyar cserkészet höskorát, a két világháború közötti idöszakot idézi fel korabeli tárgyak, plakátok, jelvények, zászlók, könyvek és egyéb dokumentumok segítségével.

A kiállításhoz kapcsolódóan jelentette meg az OPKM reprint kiadásban Fehér Szarvas: A Szikláshegyek varázslója címü müvét, amely egy magyar cserkész ifjúból lett indiánfönök különös, érdekes története. A könyv felejthetetlen olvasmánya volt a negyvenes évek cserkészeinek. A szerzö, Borvendég Deszkáss Sándor (Fehér Szarvas) 13 éves kora óta tanulmányozta az amerikai indián törzsek életét s ez ügyben kiterjedt levelezést folytatott az indiánok erkölcsi és anyagi támogatása érdekében. Hálából a nevadai soson indiánok 1934-ben tiszteletbeli indián-fönöki címmel tüntették ki, 1937-ben a kanadai irokojz törzs indiáné fogadta. A kötet, amelyet az egykori olvasóknak, de gyermekeiknek és unokáiknak is öszintén ajánlhatunk, megvásárolható az OPKM KIADÓ-nál: 1089 Budapest, Könyves Kálmán krt. 40. I.e.

[ Korábbi események ]

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Fotóstáskákról bövebben