PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Filmek

Filmekröl általában

A színes negatív film a legelterjedtebb nyersanyag, amire az amatörök dolgoznak. A mai filmek lehetöséget adnak arra, hogy kisebb technikai hibákat, amit fotózás közben elkövetünk, azt a laborban korrigálni lehessen. Ezek a minösége annyira jó, hogy sok profi fotós is használja munkája során. A negatív filmekröl készítik a papír képeket.

A fordítós filmekböl elöhívás után diapozitív lesz. Ha ezt a típusú filmet használjuk nagyon pontosan kell exponálni, mert a dián már nem lehet változtatni a késöbbiekben.

A fekete-fehér filmek nem csak negatívnak, de bizonyos típusait diának is elö lehet hívni. Manapság már nem olyan elterjedt a fotósok körében, mint a színes film, de érdemes kipróbálni, mert sokkal kifejezöbb és drámaibb képeket tudunk készíteni vele.

PhotoNet MagazinA filmek érzékenységét ASA vagy DIN számban adják meg. A normál fényérzékenységű film 100 ASA-s. Minél kisebb a filmérzékenység, annál nagyobb a színtelítettség és finomabb a szemcsézettség.

Ahogy nö a fényérzékenység úgy csökken a kontraszt és nö a szemcsézettség. A filmkazettákat DX kóddal látják el, amiröl a fényképezögép érzékelöje leolvassa az ASA értéket és beállítja a fényméröt. A régebbi gépeknél manuálisan kell beállítani ezt az értéket.

Próbáljunk ki különbözö típusú és fajtájú filmeket. A tetszésünknek legjobban megfelelö filmmel készítsünk felvételeket változó fényviszonyok mellett, más és más expozíciós értékekkel, ezekröl készítsünk feljegyzéseket. Az expozíció korrekciót próbáljuk ki különbözö értékekkel. Így az expozíció korrekciót és a film türöképességét megismerve, ki tudjuk használni a film minden tulajdonságát.

A filmeket lehetöleg még az utazás, vagy egy hosszabb út elött vegyük meg. Általános felhasználásra 100-as, vakus képekhez 100- 400-as filmet vegyünk, de érdemes kipróbálni az 50 ASA-s filmeket vagy a 800 ASA-s nagy érzékenységü negatívot is. A nyersanyagot lehetöleg hüvös, száraz helyen tároljuk.

A portré filmekröl bövebben [részletek]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions