PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

PhotoPlus Expo - New York, 2001


Fotózási tippek az ünnepekre

Az ünnepek közeledtével sok élmény vár ránk, amelyek megörökítésre várnak. Az események sokszínüsége miatt érdemes elöre felkészülni a fotózásra. Ha az alábbi tippeket végigolvassuk, egy picit nyugodtabban alhatunk, hogy felkészültünk a családi események megörökítésére és talán nem maradunk le semmi lényeges dologról.Lényeges elöre tervezni. Karácsonykor és szilveszterkor kevés üzlet tart nyitva, hogy filmet, elemet, vagy egyéb fotócikket vásároljunk. Nincs annál rosszabb, mint este 10 óra körül nyitva tartó boltot keresni, ahol filmet, vagy ceruza elemet lehet kapni.

Bevásárlás:

  • Film
  • Memória (digitális)
  • Elem

Teendök:

  • Felszerelés tisztítása
  • Kiüríteni a memória kártyákat
  • Megfelelö helyet biztosítani a digitális képekhez
  • Tölthetö elemek feltöltése
  • Legyen kéznél a kezelési útmutató (gép, vaku, stb.)

PhotoNet MagazinKorábbi fotós tapasztalataink alapján becsüljük meg, hogy körülbelül mennyi filmre van szükségünk. Érdemes 10-20%-al többet venni, a biztonság kedvéért. Becsüljük meg, hogy mennyit fogunk bennt és mennyit a szabadban fényképezni és ennek megfelelöen válasszuk meg a filmek ISO értékét.
Vegyük figyelembe az üzletek ünnepi nyitvatartását. Ugyan ez vonatkozik az elemekre is. Ha tölthetö elemeket használunk, idöben kezdjük el feltölteni azokat, szem elött tartva a töltö kapacitását.
Tipp: a nagyobb benzinkutak 24 órát tartanak nyitva az ünnepek alatt is és általában tartanak filmet és ceruza elemet is.

PhotoNet MagazinA digitális fényképezögépek memória kártyáját ellenörizzük, hogy a korábban rögzített képek le lettek-e töltve róla és le lett-e törölve. Arról is gyözödjünk meg, hogy elegendö tárkapacitásunk van-e számítógépünkön az ünnepi képek letöltéséhez. Ha fogyóban van a merevlemez tároló kapacitása, ajánlatos a régebbi fotókat CD-ROM-ra, Zip disk-re, stb. arhíválni. A memória kapacitás a digitális fotózás egyik sarkalatos pontja. Jobb képek --> nagyobb felbontás --> nagyobb memória igény. Érdemes az alkalomra való hivatkozással egy nagyobb kártyával meglepni magunkat :-)

Mint minden nagyobb fotózási alkalom elött, érdemes most is átnézni a felszerelésünket és megtisztítani a portól és szennyezödésektöl a vázat és az objektíveket. Figyeljünk rá, hogy megfelelö tisztító eszközöket használjunk, melyeket speciálisan a fotós felszerelésekhez készítettek (törlö kendö, ecset, sürített levegö, stb.), különben könnyen megkarcolhatjuk az objektívet, vagy kárt tehetünk a váz zárszerkezetében.
A digitális készülékeknél szintén célszerü a tisztítást elvégezni, ugyan kicsit könnyebb dolgunk van, mert az SLR masináktól eltekintve, nem cserélhetöek az objektívek. Itt is tisztítsuk meg az elötét lencséket, hogy elkerüljük a becsillanásokat, a keresöt, az LCD kijelzöt.

PhotoNet MagazinÉrdemes a fényképezögép kezelési útmutatóját elövenni - még akkor is, ha már többször végigolvastuk - és átnézni, különös tekintettel azoknak a szituációknak a szem elött tartásával, amelyek elöre láthatólag várnak ránk. Mindíg találhatunk valamilyen apró részletet, amit már ugyan korábban átfutottunk, de még nem volt alkalmunk kipróbálni a gyakorlatban. Ilyenek lehetnek; lassú vaku szinkron, hosszú záridö (mozgás ábrázolása, csillagszórók, stb.), idö/rekesz automatika alkalmazása, idözített exponálás, stb.
Ez vonatkozik a digitális fényképezögépekre ugyan úgy, mivel a technika fejlödésével, egyre több digitális fényképezögép rendelkezik többlet funkciókkal (rekesz/idö automatika, vaku módok, stb.) a kompakt kategóriában is. Érdemes egy kis idöt fordítani az útmutató átböngészésére és néhány funkciót a gyakorlatban is kipróbálni.

Legyünk tisztában a vakunk hatótávolságával. Ha a fotózás tárgya a vaku hatótávolságán kívül esik menjünk közelebb a tárgyhoz, váltsunk hosszú vaku szinkronra (amennyiben a gépünk rendelkezik ezzel a funkcióval), vagy kapcsoljuk ki a vakut. Több beépített vakuval felszerelt fényképezögépet bövíthetünk rendszer vakuval. Mivel a beépített vakuk rövid hatótávolságúak, ezzel a módszerrel növelhetjük a bevilágított területet. A fényképezögép használati leírása tartalmazza azoknak a rendszer vakuknak a listáját, melyeket alkalmazhatunk.

Természetesen fogunk csoport képeket is készíteni, amikor megkérjük a család tagjait, hogy álljanak össze egy csoportképre. De sokkal érdekesebb és életszerübb, ha az embereket tevékenységük közben ábrázoljuk, amikor például az ajándékokat kibontják, vagy éppen kipróbálják azokat. Az eredmény: sokkal természetesebb, életszerü képek.

Az ünnepek különbözö humoros és érzelmekben gazdag helyzeteket hoznak. Tartsuk a fényképezögépünket mindíg kéznél, exponálásra készen, hogy nehogy elmulasszunk valamilyen érdekes pillanatot. Legyen a gép bekapcsolva és a vaku töltött állapotban. Érdemes a 'Program' módra váltani, hogy ne kelljen beállításokkal idöt tölteni. Igy nem maradunk le egy fontos pillanatról. Ha mégis állítani szeretnénk valamit és marad is rá idönk, akkor késöbb még mindíg tudunk rajta változtatni.

PhotoNet MagazinA digitális fényképezögépek híresek az étvágyukról, mind elem, mind memória tekintetében. Ha van egy kis idönk töltsük le a képeket a gép memóriájából és tegyük fel az elemeket tölteni. Amennyiben rendelkezünk hálózati adapterrel, amikor csak lehet és hálózati csatlakozó közelében vagyunk, használjuk azt, hogy spóroljunk az elemekkel. Amikor takarékoskodni szeretnénk az elemekkel és mód is van rá, kapcsoljuk ki az LCD kijelzöt. Ez az egyik legnagyobb energia fogyasztó. Ennek másik módja a masinát a televízió készülékre kötni. Ilyenkor az LCD kijelzö kikapcsol és nem csak takarékoskodhatunk az elemmel, de sokkal nagyobb méretben láthatjuk a képeket. Ugyan a komponálás kicsit nehézkesebb így, de hamar meg lehet szokni. Arról nem beszélve, hogy ezáltal többen is figyelemmel kísérhetik tevékenységünket és föleg a kisebbeknek ad örömet, hogy a televízióban "szerepelhetnek". Ehhez szükség van a legtöbb kameránál alapfelszereléshez tartozó 'Video csatlakozó kábelre'.

Jó fotózást és kellemes ünnepeket kíván a PhotoNet!

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

Felszerelések: fotós felszerelések; fényképezögépek, objektívek, vakuk, állványok és táskák.