PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet.hu

Olympus C-860L kompakt digitális fényképezögép


Objektívek

A fényképezögépek nélkülözhetetlen tartozéka az objektív. Sajnos nincs olyan lencse, ami minden körülmények között használható, de a választék olyan széles, hogy biztos találunk elképzeléseinknek megfelelöt.

Ahhoz, hogy általános körülmények között mindent meg tudjunk örökíteni, szükségünk van az alap objektív (50mm) mellett egy nagy látószögü (24-35mm-es) és egy teleobjektívre (80-105mm-es).

Nagylátószögű objektívek

Szuper nagylátószögü objektívA nagy látószögü objektívekkel többet tudunk befogni, mint az alap objektívvel. Ezeknek a lencséknek a mélységélessége is nagyobb. Ez segítséget ad például ahhoz, hogy tájképeknél az elötérben elhelyezett tárgy is éles maradjon, hozzátéve a kompozíóhoz. Általában 24mm, 28mm vagy 35mm-es objektívek a legelterjedtebbek.

A nagyobb látószögű lencséket csak korlátozott mértékben tudjuk kihasználni és áruk is igen borsos.

Alap objektívek

Az alap objektív 50mm-es fókusztávolsággal rendelkezik. Ezzel a lencsével körülbelül olyan képet kapunk, mint amit szemünkkel látunk. Általában a lencsék legnagyobb rekeszértéke f:1.8, de ennél vannak nagyobb fényerejű objektívek is, pl.: f:1.4, f:1.2 vagy f:1.0-es.

Ha rendelkezünk olyan zoomobjektívvel, ami magában foglalja az 50mm-es látószöget, akkor is érdemes használni alap optikát a nagyobb fényerő miatt, amit gyengébb fényviszonyok mellett is ki tudunk használni.

Teleobjektívek

TeleobjektívekMinden olyan optika, melynek fókusztávolsága nagyobb, mint 50mm teleobjektív. Az ilyen optikák kisebb mélységélességgel rendelkeznek. Ez jó szolgálatot tesz portré készítésénél, vagy ha nem akarjuk a hátteret élessé tenni. Ugyanakkor közelebb hozhatjuk a távolabb lévő tárgyakat is.

A teleobjektív kissé összenyomja a képet. Ez igen előnyös emberek fotózásánál. Ezenkívül részletfotózásra is alkalmas, például tájképeknél vagy épületrészletek megörökítésében. Portré készítéséhez a 100mm körüli objektívek ideálisak (80 - 135mm).

A hosszú teleobjektívek használatakor célszerü állványt használni a bemozdulás elkerülésére. Ha nem TTL-mérös gépet használunk, szükség van az expozíciós érték kompenzálására, mert a lencse nagyító hatása vékonyabban szórja szét a fényt és minél hosszabb az objektív ez a hatás annál erösebb.

Zoomobjektívek

Tele zoomobjektívHasználatuk igen kényelmes és a látószög változtatásával könnyebb a képet megkomponálni. Utazásaink során két zoomobjektívvel szinte minden témát lefényképezhetünk. Ha a zoom optika mellett döntünk, érdemes egy nagy látószögütöl a mérsékelt tele köztit választani, pl.:28-105 vagy 35-135-öst és egy telezoomot 80-200 vagy 75-300-ast.

Napellenzők

Érdemes minden objektívhez megvenni. Elsősorban az eltévedt fénysugaraktól véd. Megakadályozza, hogy ezek a fények a gépbe jussanak. Emellet megvédi a frontlencsét a sérülésektöl is.

Kapcsolódó írásunk:
Tokina AT-X 340 II. AF 100-300mm f/4A Tokina AT-X AF 100-300 f/4 zoom objektívje egy gyors telefotó lencse, éles, kontrasztos képpel és gyors autofókuszálási mechanizmussal, elsösorban természet és sport fotózáshoz. A beépitett állványfoglalat nagyon hasznos az objektív robusztus felépítése (1.540g, 77mm szüröátmérö) miatt. Az objektív egyetlen hátránya nehéz súlya, de fém váza és üvegböl készült lencséinek jó minösége ezért kárpótol. [részletek]Sigma 15-30 mm f3,5-4,5 EX Aspherical DG DF
A profi és az igényes amatörök körében biztos nagy elismerést vált ki a Sigma 15-30 mm f3,5-4,5 EX Aspherical DG DF objektívje, amely az ultra-széleslátószögü és széleslátószögü tartományt fogja át. A 15-30mm-es zoommal rendelkezö objektív elsö kézbevételekor azonnal feltünik a már megszokott profizmusra jellemzö kialakítás. [részletek]
Sigma 28-135 f/3.8-5.6 Aspherical IF MacroTermék bemutató: A Sigma 28-135 f/3.8-5.6 Aspherical IF Macro objektívje azoknak az amatör fotósoknak készült elsö sorban, akik egy objektívvel kívánják megoldani a nagylátó- közép telefotó fókusz tartományt. Tapasztalatunk, hogy egy nagyon jó általános zoom objektív. [részletek]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

PhotoPlus Expo - New York, 2001

Termék bemutató: A Sigma 28-135 f/3.8-5.6 Aspherical IF Macro objektívje azoknak az amatör fotósoknak készült elsö sorban, akik egy objektívvel kívánják megoldani a nagylátó- közép telefotó fókusz tartományt. Tapasztalatunk, hogy egy nagyon jó általános zoom objektív. [részletek]