PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet.hu


Vakuk, villanók

Nagyon sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor több fényre van szükségünk, mint amennyi a rendelkezésre áll. Többféle örökvaku közül választhatunk fényképezögépünktól függöen. A fö szempont az, hogy a rendszerhez csatlakoztatni tudjuk. A különálló vakuk nagyobb fényerövel rendelkeznek, mint a beépítettek. Ha a vaku feje állítható, akkor más felületre is tudjuk irányítani fényét.

A vaku fényerejét a vaku kulcsszáma jelzi. Ezt a számot általában 50mm-es objektívnél, ISO 100-as filmhez adják meg a gyártók. Minél nagyobb ez a szám, annál erösebb a fényerö. A jobb vakuk 32 és 50 közötti kulcsszámmal rendelkeznek.

Fotós felszerelések - vakukA vaku szinte elengedhetetlen része a fényképezögépnek. Nem csak sötétben vagy kevés fényben használhatjuk, de napsütésben is javíthatjuk vele képeink minöségét. Ha portrét fotózunk nappali fénynél, akkor vigyáznunk kell az arcon keletkezö árnyékokra. Ilyenkor szintén jó szolgálatot tesz a vaku. Derítéssel csökkenthetö az árnyékok erössége, akár eltüntethetjük azokat. Használatával lágyíthatjuk a fényeket tüzö napnál.

A vaku szinkron ideje a fényképezögépek záridö gombján, vagy a használati utasításában fel van tüntetve. Ez az idö minél rövidebb, annál nagyobb szabadságot kapunk elképzeléseink megvalósításához. Nem csak a szinkron idövel fotózhatunk, de használhatunk hosszabb záridöt is. Ilyenkor a vaku villanása után a zár még nyitva marad a beállított értéknek megfelelöen. Ezt nevezzük lassú vaku szinkronnak. A második redönyre való szinkronizálás azt jelenti, hogy közvetlen az expozíciós idö vége elött villan a vaku.

Kapcsolódó írásunk:
- PhotoNet Bemutató: a Metz Mecablitz 34 CS-2 digitális fényképezögépekhez kifejlesztett vakuja [részletek]
- PhotoNet Bemutató: a Metz Mecablitz 54 MZ-3 vaku tesztje és tehnikai leírása [részletek]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális kamerák - melyiket válasszam?
Azoknak próbálunk meg egy kis segítséget nyújtani, akik régóta kacsingatnak a digitális fotózás felé, de még nem sikerült a kezdeti lépést megtenniük. [részletek]