PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

SanDisk memória kártyák

PhotoPlus Expo - New York, 2001

Az új Adobe Photoshop 7.0


Photonet Fotós Magazin

PhotoNet Magazin - érdekes cikkek, bemutatkozó írások, tippek a fotózással kapcsolatban.

Digitális kamerák - melyiket válasszam?

Azoknak próbálunk meg egy kis segítséget nyújtani, akik régóta kacsingatnak a digitális fotózás felé, de még nem sikerült a kezdeti lépést megtenniük, az adatáradat és az eddig - a fotózás szempontjából - ismeretlen technikai újdonságok miatt, melyeket a prospektusok, reklámok zúdítanak ránk. Nem kell kétségbe esni, mert még mindig fotózásról van szó. Vannak ugyan lényegi eltérések, de a digitális fényképezögépeken is az objektíven keresztül jut a fény a kamerába, van egy "eleme" ami ezt a fényt rögzíti és mindezt a kioldó lenyomásával hozzuk müködésbe.

A digitális fényképezögépek között is vannak felépítésbeli és tudásbeli különbségek, ugyan úgy, mint filmes társaiknál, ami egy jó hír, hiszen így mindenki talál fényképezési szokásainak és pénztárcájának megfelelöt. Mindenek elött tisztázni kell, hogy mire is szeretnénk a fényképezögépet használni. A következö kérdéseket kell feltegyük magunknak, mielött elindulunk bevásárolni:

  • Milyen fotókat készítünk a leggyakrabban?
  • Mekkora nagyításokat készíttetünk általában?
  • Azt akarjuk, hogy a fényképezögép elférjen a zsebünkben, vagy esetleg a már meglévö fotós felszerelésünket szeretnénk kompatibilisé tenni egy digitális kamerával.

Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a megfelelö választ, akkor már nagy gond nem lehet digitális fényképezögépünk kiválasztásában.

Alapvetöen 3 tipusú digitális fényképezögép van, felépítésük tekintetében: kompakt fényképezögépek (fix, vagy zoom objektívvel), SLR fényképezögépek, cserélhetö objektívvel és ZLR (zoom-lens reflex) fényképezögépek, melyek úgy müködnek mint SLR társaik, csak nem cserélhetö az objektívjük.
Az SLR kamerák adják a legnagyobb szabadságot a fotók elkészítésében, használhatjuk a már meglévö objektívjeinket vele, de ezek a legdrágábbak, többnyire profi fotósok használják.
ZLR digitális fényképezögépekZLR társaik szintén nagyobb szabadságot adnak a fotózásban (automatikus, manuális módok és többfajta beállítási lehetöségek) és áruk is alacsonyabb.
A kompakt masinák nagyjából hasonló tudással bírnak, mint filmes társaik és jelenleg ezek árai megfizethetöek a fotózást kedvelö és a digitális világba belépni kívánó amatörök számára. A kompakt fényképezögépek ma már rengeteg funkcióval vannak ellátva. Ugyan nem tudják az SLR kamerák nyújtotta rugalmasságot biztosítani, de egy sokkal mérsékeltebb áron rengeteg opciót nyújtanak és ugyan akkor nagy elönyük, a méretük. Akár a zsebünkben is elférnek.

Felbontás

Az elsö kérdés egy kamera kiválasztásánál, amit meg kell válaszolnunk, a kép méretének felbontása. Alapvetöen ez a lelke a digitális fényképezögépeknek, ez határozza meg, hogy mekkora papír képet tudunk nagyítani és mennyi színt, részletet tudunk rögzíteni a gép memóriájában (a memóriáról késöbb). A felbontás nem más, mint a képpontok, amit a kamera CCD érzékelöje rögzít és Pixelben, vagy Mega Pixelben adják meg.

A CCD*, egy fényérzékeny elektronikus chip, ami tulajdonképpen a filmnek felel meg a digitális fényképezögépekben. A pixelek (pontok) ezen a chip-en helyezkednek el és ezek reagálnak, amikor fény éri öket, hasonló képpen, mint amikor a retinát fény éri az emberi szemben. Minél több pont van a CCD-n, annál nagyobb a felbontása a képnek, ezáltal nagyobb papírképet nagyíthatunk. A felbontást megapixel-ben tüntetik fel, ami nem más, mint millió pixel. A nagyításokat papírképre akár otthon is elvégezhetjük egy jobb minöségü fotó nyomtatóval, vagy elkészíttethetjük digitális laborban is.

Objektívek

PhotoNet MagazinA cserélhetö objektíves digitális SLR fényképezögépek kiválasztása a legegyszerübb, mivel ezek kiválasztása feltételezi már meglévö filmes SLR fényképezögép meglétét. Ebben az esetben csak a vázat kell megvenni és a meglévö objektívjeinket minden további nélkül használhatjuk vele. Ilyen rendszerek például a Nikkor objektívekhez a Nikon D1X és D1H, vagy a Fuji S1, illetve a Canon objektívek esetében a Canon EOS D30.

Ugyan akkor a kompakt digitális fényképezögépnél gondosabban kell kiválasztanunk kameránkat az objektív szempontjából, mivel ezek nem cserélhetöek. A jó hír viszont, hogy manapság a fix objektíves gépektöl egészen a 10-szeres optikai zoomig, minden féle kompakt fényképezögépet megtalálunk a piacon. A legtöbb népszerü kompakt masina ma már 2x, 3x optikai zoommal rendelkezik, ami 35 mm-es társainknál (kamerától függöen) kb. 35-105 mm-nek felel meg.

Meg kell még említenünk a digitális zoom-ot, amely lehetövé teszi, hogy az optikai zoomon túl is közelítsünk a tárgyhoz. Azonban vannak hátrányai, mivel ennek lényege, hogy a kép közepét digitálisan nagyítja, mely a kép minöségének rovására megy. Ilyen fajta nagyítást a számítógépen lévö photoshop programokkal is el tudunk végezni. Ezért nem is javasolt a digitális zoomra túlzottan hagyatkozni és ezért a vásárlási döntésünknél ezt figyelembe venni.

A kompakt fényképezögépeknél is van azért mód arra, hogy a kamera adta objektív lehetöségein túl lépjünk, ugyanis némelyik márka ajánl elötét objektíveket. Ebben az esetben egy adapter objektívet csavarhatunk fel az objektívünk elé, mint például egy szüröt. Az elötét objektívek többfélék lehetnek a halszemtöl kezdve a nagylátószögön keresztül a telefotó lencsékig, különbözö változatokban.

Kereső

A digitális fényképezögépek hátoldalán található LCD kijelzö talán az egyik legjobb újítás a fotózásban, amit a digitális gépek magukkal hoztak. Ezen nemcsak nagyításban láthatjuk az éppen aktuális képet, hanem a rögzített kép egyben visszanézhetö is. Amennyiben valamilyen hibát találtunk az elkészített fotón a kép azonnal megismételhetö. Azonban az LCD kijelzöknek van egy hátránya is, az energia fogyasztás, amely a digitális fényképezögépek egyik velejárója. Ez legyen következö szempontunk a masina kiválasztásában. Milyen áramforrást használ a kamera, lehet-e újra tölteni, használható-e hálózati adapter, illteve, hogy az LCD kikapcsolható-e, tudunk-e használni optikai keresöt?

A mai digitális fényképezögépek már mind LCD, mind optikai keresöt is alkalmaznak. A fejlettebb változatokon az LCD kijelzö már kihajtható a kamera síkjából, ahogy az LCD-vel felszerelt video kamerák is alkalmazzák. Ez nagyon hasznos lehet alsó, vagy felsö perspektíva fotózásánál, amikor sem a rögzített LCD kijelzöt, sem pedig az optikai keresöt nem tudjuk használni.

Memória kártya (digitális film)

PhotoNet MagazinA digitális fényképezögépek a képeket memória kártyákra rögzítik. A másik nagy elönye a digitális világnak, hogy ezeket a kártyákat a végtelenségig lehet használni, felvenni rá, letörölni és újra felvenni, minöségi romlás nélkül. Nincs többé elöhívás, nagyítás, csak letöltés és újrafelhasználás.

Manapság a legelterjedtebb mamória kártya, a flash memória. Vannak még fényképezögépek amelyek floppy lemezre rögzítenek, optikai lemezre és van olyan is, amelyik IBM micro drive-ot is elfogad, amely már akár 1GB adatot is képes tárolni.

A flash memóriának 4 féle változata van: SmartMedia, CompactFlash, a Sony MemoryStick és egy viszonylag új, az SD, vagy MultiMedia kártya. Igazából nagyobb különbség nincs ezek között a kártyák között, mint a méretük és formájuk. Mindegyik digitális fényképezögéphez gyárilag csomagolnak egy alap kártyát (8 - 16 MB), amely gyorsan kevésnek bizonyul, föleg ha nagy felbontásban fotózunk.

PhotoNet MagazinA végén meg kell említenünk a számítógépes csatlakozást is, mivel a digitális fényképezés feltételez valamilyen számítógép használatot is, ahová képeinket letölthetjük. Kameránkat vagy soros, vagy USB csatlakozón keresztül tudjuk a számítógéphez csatlakoztatni. Az utóbbi sokkal gyorsabb és a nagyobb felbontású kamerák már ezt a lehetöséget ajánlják. Ha számítógépünk még nem rendelkezik USB csatlakozóval, akkor ajánljuk egy ilyen kártya beszerelését, mert ez lényegesen meggyorsítja a képek letöltését. A csatlakozó kábelek, a memória kártya, a vállszíj, a számítógépes program és a videó csatlakozó, mellyel a tévéhez is csatlakoztathatjuk a digitális fényképezögépet az alapfelszereléséhez tartozik.

Jó vásárlást és még jobb képeket kívánunk! PhotoNet

* CCD - A "Charge-Coupled Device" rövidítése, egy olyan müszer, melynek félvezetöi úgy vannak összekötve, hogy az egyik kimenete, a másik bemenete. Digitális fényképezögépeknél, videó kameráknál és optikai scanner-eknél alkalmazzák.

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

Fotós Eseménynaptár - Fotózással kapcsolatos események, kiállítások, tárlatok, diavetítések, fénykép aukciók, fotóbörzék, elöadások, fényképezögép és egyéb fotós felszerelések bemutatói, gyakorlati bemutatók és foglalkozások, fotós túrák és egyéb események.

Felszerelések: fotós felszerelések; fényképezögépek, objektívek, vakuk, állványok és táskák.

Könyv ajánló - a fényképezés, fotózás alapjai, tehnikai leírások, fotóalbumok, útikönyvek, képes beszámolók, idegen nyelven is megjelent fotós könyvek [részletek]

A portré filmekröl bövebben

Fotós felszerelések: Megpróbálunk részletes információt nyújtani különbözö fotós felszerelésekröl - fényképezögépekröl, objektívekröl, kiegészítökröl (vakuk, állványok, táskák, stb.) legyen az analóg, vagy digitális és a fotózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokról

PhotoNet Linkek - Fotós-, és fotózással kapcsolatos oldalak az interneten; fotómüvészek, kiállítások, galériák, cégek és szervezetek [belépés]

Fotózással kapcsolatos szolgáltatások - fotó kidolgozás, szervíz, nyomdai munkák és egyéb szolgáltatások [részletek]