PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet


Metz Mecablitz 54 MZ-3

Kipróbáltuk a Metz Mecablitz 54 MZ-3-at (egy Nikon F90x fényképezögéppel), mely méltó ellenfele a nagy fényképezögépgyárak rendszer vakuinak. Elsö pillantásra külsöleg nem sokban különbözik versenytársaitól, bár meg kell hagyni formatervezése elmarad azokétól. Miután megismerkedtünk vele, rájöttünk, hogy belsö értékei magasan kárpótolnak "szépségéért".

Metz Mecablitz 54 MZ-3A vakut használhatjuk régebbi fényképezögépekkel és a legújabb AF-es csoda masinákkal is. Köszönhetö ez a cserélhetö SCA rendszerü talpaknak. Nem csak a hagyományos TTL üzemmódot, hanem a Nikon, a Canon, a Minolta és a Pentax gépek összes gyári vakuopcióját is támogatja. Söt, a gyári vakuknál szelesebb körben való felhasználtságot tesz lehetövé, több olyan funkcióval kiegészítve, amelyek nem találhatóak meg a gyári rendszervakukon. Elvileg az SCA 3002 rendszer adapterei rendelkeznek a legtöbb funkcióval ezért a modern AF kamerák funkcióinak széleskörü kihasználásához ezt az adaptert érdemes használni. A könnyü kezelhetöség mellett a vaku a profi igényeket is kielégíti. Az MB 54 MZ-3 ára ugyan nem olcsó de az igényesebb amatör és profi fotósoknak jó befektetés.

Használat során nem a különleges funkcióira és a csak a profiknak érthető számadatokra voltunk kíváncsiak, hanem inkább a használhatóságát teszteltük.

Átlagos fotózásnál és eseményfotózásnál a vakut és a fényképezögépet is automata üzemmódban használva hibátlan képeket készítettünk. Automata állásban a vaku szenzorját is használhatjuk a megfelelö vaku beállítások után (filmérzékenység, rekesz), ilyenkor figyelmeztetés képpen a kijelzön megjelenik az a határtávolság, ahol a kép elkészíthetö. A tesztvillantásra és a korrekció beállításra (+/-3) Fe is lehetöség van. Ezt az automatikát régebbi fényképezögépeknél is használhatjuk az SCA 301-es vaku adapter talppal.

A manuális üzemmódban a vaku LCD paneljén leolvasható a fényérzékenységnek és a blende beállításnak megfelelöen az a távolság, ahol a helyesen exponált kép elkészíthetö.

TTL üzemmódban a vaku az objektíven keresztül a fényképezögép belsö fényméröjét használja. Természetesen ilyenkor is müködik a korrekciós beállítás a vakun. A mecablitz a különbözö fényképezögépek TTL funkcióit is támogatja valamint a rövidebb záridövel történö HSS üzemmód is alkalmazható.

PhotoNet - Online Fotós MagazinSzót érdemel a reflektor motoros zoomja, amely a digitális, az APS és a középformátumú (4,5x6 vagy a 6x7) kamerákhoz megfelelöen állítja be a gyújtótávolságot, így biztosítva az adott kamera formátuma által készített kép megfelelö megvilágítását.

A vaku Slave üzemmódban vezeték nélkül bármilyen SCA adapterrel használható, mert a vezérlőelektronikát a vakutestben helyezték el.

A másod reflektor használata derítésnél nagy segítséget nyújt a nem kívánt árnyékok csökkentésében. Ennek a reflektornak teljesítményét a vakuhoz mellékelt szürökkel csökkenthetjük. Portrék vakuval történö fotózásánál a másodreflektor használatát megszokva egy idö után nélkülözhetetlené válik megléte.

Az MB 54 MZ-3 kezelőszervei jól áttekinthetőek és rövid használat után, megszokva azt, gyors munkát tudunk végezni vele. Memóriájában a leggyakrabban használt beállítások elmenthetöek, így nem szükséges azokat újra és újra beállítani.

Összefoglalva, a Metz Mecablitz 54 MZ-3 egy könnyen használható, mind teljesítményben, mind sokoldalúságában professzionális igényeket is kielégítö vaku. Ahhoz hogy kiaknázzuk teljes körü tudását, a használati útmutatót sürün kell olvasgatnunk. A hozzá kapható kiegészítökkel, mint például: a V40 vagy a V50 Power Pack nagyteljesítményű áramforrás biztosítható. A Power Grip-pel nyeles vakuvá változtatható, a különbözö színszürökkel pedig képeink minöségén változtathatunk.

Technikai adatok

Kulcsszámok: ISO 100/21ş-nál.
Metrikus rendszerben: 54 Imperiális rendszerben: 177
12 auto rekesz ISO 100/21ş-nál.
f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32, f/45

Vaku időtartamok:
Kb. 1/200. a 1/20,000. ms.
M módban kb. 1/200. ms. teljes fénykibocsátásnál
˝ fénykibocsátásnál kb. 1/600. ms.
Ľ fénykibocsátásnál kb. 1/1500. ms.
Szöget mérő érzékelő: kb. 25ş
Szín hőmérséklet: kb. 5600 K
Filmsebesség: ISO 6 az ISO 6400-hoz
Szinkronizáció: alacsony-feszültségű gyújtás

Akkuzások körülbelüli száma:
60* NiCad elemekkel (600 mAh)
180* magas kapacitású alkáli magnézium elemeknél

Újrafelhasználási idő
NiCad elemekkel (600 mAh)
5 ms. (M módban)*
0,1..5 ms. (A/TTL módban)
magas kapacitású alkáli magnézium elemekkel
6 ms. (M módban)*
0.1 ..6 ms. (A/TTL módban)
* teljes fénykibocsátásnál

A zoomreflektor forgótartománya és zárpozíciója:
Felfelé: 60ş 75ş 90ş -7
Órával ellenkező irányban: 30ş 60ş 90ş 120ş 150ş 180ş
Órával megegyező irányban: 30ş 60ş 90ş

Méretek: mm-ben (szélesség x magasság x mélység)
Vakuegység SCA 301 standard vakutartóval 75 x 125 x 108 mm

Vissza a 'Vakuk' föoldalára


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

PhotoPlus Expo - 2001. november 1-3. - New York Több fotós cég is új termékeket mutatott be ezen a kiállításon [részletek]


Korábban, az 'Aktuális' rovatban megjelent írások és cikkek a PhotoNet Magazinban! [részletek]Fotós felszerelések
leírások, tehnikai adatok hasznos tudnivalók és tippek


Fényképezögépek föoldal
- Pentax MZ-3
- Canon EOS 50E
- Sigma SA-9
- Sigma SA-7


Amennyiben használt felszerelését szeretné eladni, vagy használt kiegészítöket keres, feltétlenül látogassa meg apróhírdetési rovatunkat.