PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


Továbbra is az elektronika a sláger

Egyre rövidebb a vásárlási szezon

2006. november 21.

A karácsonyi ajándékdömping slágere továbbra is az mp3-lejátszó, a digitális fényképezőgép, az LCD TV, a DVD-felvevő és az elektronikai eszközök különféle kiegészítői lesznek. A háztartások várhatóan az idén sem az ajándékokon spórolnak majd, ám az év végi bevásárlási szezon – mint minden évben –, várhatóan az idén is két-három nappal tovább rövidül.

Továbbra is az elektronika a slágerElőreláthatóan az idei eladási toplistát is az elmúlt évek már-már klasszikusnak számító slágercikke vezetik majd. Ezek például az mp3-lejátszók, a digitális fényképezőgépek és a különböző memória kártyák lesznek – nyilatkozta Prohászka Ottó, a legnagyobb tartozékokat forgalmazó cég, a német Hama Kereskedelmi Kft. magyarországi leányvállalatának igazgatója.

A jelenség oka, hogy a fenti termékek piaca szorosan kötődik a digitális fényképezőgép-számítógép- és internet-penetráció alakulásához, ami a statisztikák szerint – bár lassabban, mint a kelet-európai blokk más országaiban – Magyarországon is nő. Ez számokban azt jelenti, hogy a 3,5 millió magyar háztartás közül jelenleg kb. 1,4-1,6 millió rendelkezik digitális fényképezőgéppel. A többi háztartás zöme is előbb-utóbb digitális technikára áll át. Ez az évi 250-300 ezres eladás – miközben a számítógép-penetráció is tovább nő – még néhány évig biztosan eltartja ezt a szegmenst – tette hozzá Prohászka.

Továbbra is az elektronika a slágerRáadásul azok, akik az elsők között vettek digitális fényképezőgépet, várhatóan néhány év múlva lecserélik azokat. Ezt alátámasztja az általunk forgalmazott SIGMA objektívek piacának alakulása is, mivel az eladások 2006-ban 70 százalékkal nőttek. Ez túlnyomó részben a tükörreflexes digitális gépek térhódításának köszönhető. Tehát a digitális gépek és mp3-lejátszók két-három évig még biztosan a karácsony slágerei lesznek, különösen, hogy egyre olcsóbban, egyre komolyabb eszközökhöz lehet hozzájutni. Az elkövetkező egy évben a legnagyobb fejlődés a kamerás mobiltelefonok, ezen belül is az ún. okos telefonok és PDA-k térnyerése területén várható. Ezek az eszközök már mind memóriakártya-bővítési lehetőséggel rendelkeznek, és jellemzően mindenki többféle funkciót (zene, videó, fénykép) használ a telefonján, melyhez mind-mind memóriára lesz szüksége.

Továbbra is az elektronika a slágerA Hama fő profiljának számító, fentiekhez szorosan kapcsolódó kiegészítők piaca természetesen együtt mozog az eszközökkel. Szinte mindenhez kell valami, egy fülhallgató, egy tok, egy memóriakártya, egy előtétlencse, akkumulátortöltő, vagy bármi más. Ezen kiegészítők népszerűségét így az év végén még a Sulinet is növeli, hiszen ezek az utolsó napok, amikor ezt még ki lehet használni.

Azt sem gondolom, hogy az emberek az idén kevesebbet költenének ajándékokra, mint korábban – véli a cégvezető. Bár ezt a közvélemény-kutatók minden évben hangoztatják, és amikor a megkérdezettek nyilatkoznak, talán még komolyan is gondolják. Az ünnepek utáni tapasztalat viszont az, hogy az emberek nem az ajándékokon, inkább az élelmiszeren, vagy az ünnep után próbálnak takarékoskodni.

Ami viszont nehezen érthető, az a karácsonyi szezon rövidülése. A lakosság az utóbbi időben az utolsó két hétre időzíti a vásárlásait. Lassan ott tartunk, hogy mindenki december 20-24. között szeretné megvenni az ajándékokat, így aztán pillanatnyi készlethiányok, hatalmas sorok alakulhatnak ki, miközben az árak nemhogy csökkennek, de még fel is mennek ezekben a napokban. Ilyenkor már „a pénz nem számít”, az ajándéknak meg kell lennie, és ezt bizony a kiskereskedők ki is használják. Ajánlatos lenne tehát a fogyasztóknak ezúttal előrébb hozni vásárlásaikat.

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.