PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


PhotoNet Magazin

PhotoNet Magazin - érdekes cikkek, bemutatkozó írások, tippek a fotózással kapcsolatban.

Új SD memóriakártya-szabvány

Lefelé nem kompatibilis az SDHC

Budapest, 2007. május 30.

SDHC néven új kártyaszabványt vezetett be a nemzetközi SD kártyaszövetség. Az ilyen jelű kártyák akár 32 gigabájt memóriával is rendelkezhetnek, ám az eddigi SD szabvánnyal csak méretükben és csatlakozásukban egyeznek meg, a korábbi készülékekkel nem kompatibilisek.

Nagyon fontos, hogy bár az új SDHC kártyák mérete, csatlakozói megegyeznek a korábbi SD szabvánnyal, az SDHC lefelé nem kompatibilis, és ez a probléma nem orvosolható semmilyen firmware frissítés telepítésével. A forgalmazók időnként elmulasztják feltűntetni ezt az igen lényeges különbséget, ezért csak akkor vásároljunk 2 GB-nál nagyobb kapacitású, vagy SDHC jelű kártyát meglévő készülékeinkhez, ha az eszköz dokumentációja kifejezetten állítja, hogy kezelni tudja azt − hívta fel a figyelmet az új szabvány kapcsán a SanDisk hazai importőre, a Hama Kft. Természetesen azon készülékek, melyek az új szabvány használatára gyártottak, minden további nélkül képesek működtetni a korábbi SD kártyákat is.

Az SD szövetség az SDHC néven azért léptetett életbe az új kártyaszabványt, mert az eddigi „SD” jelzéssel ellátott memóriakártyák technológiája nem tette lehetővé a 2 gigabájt fölötti memóriakapacitás kifejlesztését. Az SDHC megjelölés az új, SD 2.0-ás szabványú kártyákat jelöli. Az SD szövetség által felállított szabvány szerint ez minden 2 GB-nál nagyobb kapacitású SD kártyára vonatkozik, maximum 32 GB-ig.

A szabványban háromféle adatátviteli sebesség létezik, melyeket az új kiadású (kiskereskedelmi forgalomban már kapható) kártyákon minden esetben feltűntetnek. Az adatátviteli sebességről a kártyán a CLASS 2, CLASS 4, illetve CLASS 8 jelzés tájékoztat, ahol a szám a kártya adatátviteli képességét MB/sec-ben adja meg. Tehát egy CLASS 2 jelű kártya 2 MB/sec adatátviteli sebességre képes.

Már most is több mint harminc Canon, Casio, Nikon, Panasonic (LUMIX), Pentax és Sanyo digitális fényképezőgép vagy kamkorder használja az SDHC szabványt, és várhatóan az új típusú kártyák a zenelejátszóknál, mobiltelefonoknál és egyéb hasonló elektronikus készülékeknél is gyorsan teret nyernek.

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.