PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


Fotózás télen

Hogyan fotózzunk a hidegben?

A téli idöszakban nagyon sok jó alkalom kínálkozik a fotózásra, legyen az akár az ünnepek, akár a téli szünet. Gyakran ezek az alkalmak a szabad téren vannak, amikor a hömérö 0 fok alatt marad még napközben is. Itt merül fel a kérdés, hogy fotózni, de hogyan? Hogyan óvhatjuk meg a fényképezögépek érzékeny áramkörét az idöjárás szélsöségeitöl?

Milyen lépéseket érdemes tenni annak érdekében, hogy jó téli fotókat készíthessünk és az értékes technikát is megóvjuk?

Fotózás télenTermészetesen érdemes erre is elöre felkészülni, mint minden fotózási alkalomra. A réteges öltözködés mellett gondoljunk extra elemekre is. A hideg elsösorban az elemekre van hatással, mely különösen érvényes a digitális fényképezögépekre. Hidegben az elemek hajlamosak gyorsabban elveszteni az energiájukat. Ennek elkerülése érdekében fényképezögépünket tartsuk minél tovább testünk közelében, a kabátunk alatt. Érdemes tartalék elemeket is magunkkal vinni, melyeket szintén tartsunk ingzsebükben, hogy amikor szükség van rá, kicserélhessük. Egyszer használatos ceruza elemek esetében érdemes azokat még eltenni, mert sokszor még egyszer újra betölthetjük miután egy kicsit felmelegedtek és kicsit magukhoz tértek.

Fotózás télenHagyományos, filmes gépeknél, amennyiben lehetöség van rá, használjunk manuális fókusz állítást az autofókusz helyett, ezzel is energiát takarítva meg. Amennyiben teljesen biztosra akarunk menni, akkor vigyünk magunkkal teljesen manuális fényképezögépet és fényméröt. Ebben az esetben nem lehet akadály, ha elvesztünk minden energiát a hideg miatt. Miután a képeket elkészítettük, tegyük vissza a gépet kabátunk alá, hogy újra felmelegedhessen valamelyest.

Mi van akkor, ha havazik? Gyengébb havazás hószállingózás még nem árt meg a fényképezögépnek, természetesen, ha csak a fotók exponálásának az idejére vesszük elö. Ilyenkor is érdemes valamilyen fedezéket keresni, ahol csökkenthetjük az esélyét annak, hogy víz és pára kerülhessen a gép érzékeny elektronikájához, szerkezetébe. Nagyobb havazásnál már érdemes megfontolni, hogy használjuk-e fényképezögépünket.

Fotózás télenAmennyiben úgy ítéljük meg, hogy mindenképpen meg akarjuk örökíteni a havazást és a havas tájat, várost, akkor érdemes megfontolni, hogy egy egyszer használatos csepp, illetve vízálló kamerát beszerezzünk. Másik megoldás lehet olyan vízhatlan tok beszerzése, melyet víz alatti fotózáshoz szoktak használni. Ez megóvja a fényképezögépet és a objektív üvegét is. Ilyenkor vigyünk magunkkal törlökendöt is, mert a szállingozó hó hamar rákerülhet az objektívre, ezáltal tönkretéve a képet.

A fényképezögépek legnegyobb ellensége a pára, a páralecsapódás. A hidegben a levegö páratartalma alacsony, ebböl adódóan a probléma nem akkor adódik, amikor a melegböl kimegyünk a hidegbe. Nem is akkor, amikor kinn tartózkodunk a szabadban, hanem amikor a hidegböl visszamegyünk a melegbe. Ilyenkor nem csak az objektív üvege párásodik be, hanem a fényképezögépen belül is könnyen pára keletkezhet. Ennek elkerülése érdekében minél lassabban, fokozatosan kell a szoba hömérsékletére felmelegíteni a gépet. Semmiképpen ne tegyük radiátor, vagy más höforrás közelébe, inkább a szoba hidegebb részére, mint például az ablak közelébe.

Jó fotózást!

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.