PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


Panoráma fotók, panoráma fotózás

Sokszor kerültünk már abba a helyzetbe - ami biztos sokaknak ismerős - amikor nem fért bele a tárgy a keresőbe, amikor nem volt már több hely hátrébb lépni a fényképezőgépünkkel, vagy amikor ahhoz, hogy minden beleférjen a képkockába nagyon hátra kellett menni és elvesztek a részletek. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a panoráma képi formátumot.

Figyelem: Az oldalon nagy méretü képi fájlok vannak elhelyezve, melyek lassítják a letöltést. Kérjük türelmüket a betöltésükhöz.

Akik APS fényképezögépet használnak alkalmazhatják az APS fényképezögépek panoráma funkcióját, így megnövelve a képkocka szélességét. Cserélhetö objektíves SLR kameráknál alkalmazhatunk nagylátószögü objektívet a látószög növelésére. Vannak még kimondottan panoráma fényképezögépek, panoráma fejek, melyek elsösorban középformátumú filmre rögzítenek valós panoráma képet. A digitális kameráknál - még a zoom nélkülieknél is - azonban a legegyszerübb megoldás egy panorámakép összeállító program, mellyel az elkészített képkockákat "varrhatjuk" össze egy panoráma képpé.

Ezeknek a programoknak a használata roppant egyszerü, mert egy megfelelö algoritmus alapján a képek összefüzését a program saját maga elvégzi. A jobb szoftverek még az expozíció korrekciókat, dölések (perspektíva torzítások) beállítását is elvégzik. Azonban szükség van egy kis elökészületre mielött a panoráma képhez szükséges képkockákat elkészítjük. El kell dönteni, hogy hagyományos panoráma képet akarunk készíteni, vagy 360 fokos, körpanoráma képet, mert a digitális technika erre is lehetöséget ad.

A digitálisan előállított panoráma képek ma már képesek arra is, hogy egy szférikus (gömb) panoráma képet állítsunk elő, melyet speciális képnéző (viewer) programmal tudunk megnézni. A látvány majdnem olyan, mintha valóban a helyszínen lennénk, virtuálisan egy gömbben állva.

Egy hagyományos panoráma kép állhat 2, vagy több kockából. A fényképeket úgy kell elkészítenünk, hogy azok körülbelül 50%-os átfedést biztosítsanak. A program csak így tudja megtalálni a közös pontokat és ahhoz igazítja a képeket. Ügyelnünk kell arra is, hogy a fényképezögép egy síkban maradjon. Ehhez érdemes egy állványt használni, hogy a késöbbiekben, amikor már otthon a programot használjuk, ne érjen meglepetés. Egy másik lényeges kérdés az azonos expozíció használata. Ez különösen érvényes abban az esetben, ha nem csak 2 kockát akarunk összeilleszteni, hanem többet, vagy esetleg körpanoráma képet készítünk. Ilyenkor természetesen a képek között eltérö expozíciós idök lesznek, mivel az egyik nappal szemben, a másik napnak háttal készül. Legtanácsosabb egy közepes fényviszonyhoz beállítani az expozíciót és azzal fotózni körbe a tájat, szobát, vagy bármit amit fotózunk, így nem állítjuk lehetetlen feladat elé a programot. Amennyiben nagy eltérések vannak a képek között, a photoshop programban még egy kicsit utána állíthatunk utólag is.

- Bal klikk a képben (vagy a nyilakkal) és mozgatható a kép jobbra-balra és fel-le 
- Mozgatás közben Ctrl és Shift zoom (vagy a '+' és '-')

A legtöbb program egyszerü kezelőfelülettel van ellátva. Egy wizard (varázsló) használatával a képeket betöltjük és ezek után a legtöbb program mindent maga elvégez, a képek összeillesztésénél kezdve, a kész panorámakép összevarrásáig. Amennyiben nem voltunk elég körültekintöek, van mód bizonyos korrekciók kézi utánállítására is, ha nem elfogadható a kapott eredmény.

Érdemes elöre gyakorolni a panoráma képek fotózását digitális fényképezögéppel, hogy ne egyböl egy "éles helyzettel" kerüljünk szembe és esetleg egy érdekes képröl maradjunk le, mert nem maradt átfedés a képeken, vagy a rossz dölések miatt a képek nem összeilleszthetök.

Jó gyakorlást, PhotoNet

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.