PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Több memória, még több lehetöség

Olympus C-860L


Sportfotózás

A sportesemények tele vannak emlékezetes pillanatokkal, legyen az a gyermekünk iskolai sport rendezvénye, vagy profi sportesemény. Ugyanakkor a gyors mozgások megörökítése kihívást is jelent a megörökítése szempontjából. Mire figyeljünk oda, amikor a fényképezés tárgya egy mozgó személy, vagy tárgy.

SportfotózásRekeszidö
Az egyik leglényegesebb szempont az expozíció sebessége, amikor mozgást szeretnénk megörökíteni. Amennyiben lehetöségünk van a rekeszidö kiválasztására, válasszunk 1/125 másodpercnél gyorsabb idöt. 1/250, vagy gyorsabb, még jobb. A nagyon gyors mozgású sportok, mint az autóversenyek, repülö bemutatók még ennél is gyorsabb beállítást igényelnek. Amennyiben fényképezögépünk nem rendelkezik rekeszidö beállítási lehetöséggel válasszunk idö automatikát, sport program módot. A kompakt fényképezögépek nem igazán alkalmasak sportfotózásra. Ilyen fényképezögéppel próbáljunk meg minél közelebb kerülni az eseményekhez, hogy ne kelljen zoomot igénybe vegyünk, ami még inkább levesz az expozíció sebességéböl.

Használjunk zoom objektívet
A legtöbb sporteseménynél nem lehet elég közel menni az akciókhoz. Egy amatör, baráti foci mérközésen a pálya széléröl is tudunk fotózni, míg egy Forma 1-es futamon csak tisztes távolból. Mindenképpen tanácsos minél erösebb és jobb fényerejü tele/zoom objektívvel készülni a fotózásra, hogy a tárgy kitöltse a képet. A sportrendezvénytöl függöen a 100 - 500 mm közötti objektívek a legalkalmasabbak a megfelelö képkivágásra. Amennyiben digitális fényképezögéppel fotózunk, tartózkodjunk a digitális zoom használatától, mert rontja a kép felbontását és rosszabb nyomat készíthetö ezekröl a képekröl. A legnagyobb felbontást választva ezeken a gépeken jobb eredményt érhetünk el, ha a képet utólag a photoshop programban kroppoljuk.

SportfotózásPanning
Egy erösebb mozgás effektust érhetünk el, ha fényképezögépünkkel követjük az eseményeket, a mozgást (panning). Ez a technika sok gyakorlást igényel, hogy megfelelö eredményt kapjunk, de a képek nagyon izgalmasak lesznek. Figyelnünk kell arra, hogy a mozgás a film síkjával párhuzamosan történjen, hogy a fókusztávolság ne változzon. Válasszunk egy viszonylag lassú rekeszidöt, a mozgás sebességétöl függöen és a fókusztávolságot állítsuk be elöre, nagyjából arra a pontra, ahová a fotó tárgyát várjuk. Amikor a tárgy az adott pontra ér kezdjük el követni a kamerával, miközben exponálunk. Figyeljünk arra, hogy a mozgásunk egyforma legyen a tárggyal, a kamera ne rázkódjon és egy szintben maradjon. Azoknál a digitális kameráknál, ahol nincs mód manuálisan fókuszt állítani, mérjünk fényt és állítsunk fókuszt egy adott pontra, ahova a tárgyat várjuk. Ha lehetöség van rá megkérhetjük ismerösünket, hogy álljon az adott pontra, vagy ha ez nem lehetséges, akkor keressünk egy nagyjából függöleges vonalat azon a környéken és arra fókuszáljunk. Tartsuk az exponáló gombot ebben az állapotban félig lenyomva, míg a tárgyunk az adott pontra érkezik és exponáljunk, miközben a kamerával követjük a mozgást. A digitális kameráknál az eredményt azonnal visszanézhetjük, és tovább gyakorolhatunk, amíg megfelelö képet nem kapunk.

SportfotózásKészítsünk képeket a sportolókról
Ha lehetöségünk adódik az események elött, vagy után készítsünk csapat és egyéni képeket, melyen a sportolókat és résztvevöket örökítjük meg. Mindig érdekes téma az adott rendezvényen résztvevök megörökítése. A tévében, vagy a lelátón ülve az arcok nehezen kivehetök, az arckifejezéseket és érzéseket nehezebb visszaadni. Ezt próbáljuk meg megörökíteni, legyen szó profi sportolóról, vagy a lányunk úszóversenyéröl. A rendezvény végén próbáljunk meg közelebb kerülni a résztvevökhöz. Amennyiben elég közel tudunk jutni, ajánlott a vaku használata külsö és belsö fotózásnál egyaránt. A külsö fotózásnál ahhoz, hogy az arcot derítsük és a nap, vagy más (pl. baseball sapka) okozta árnyékok csökkentésére.

Alkalmazkodás teremsportokhoz
A teremsportok egészen másfajta körülményeket teremtenek, ahol a világítás nem mindig kedvez a fotózáshoz. Figyeljünk arra, hogy a játékos fókuszban legyen, és amennyire lehet az objektív közepén, a kis mélységélesség miatt. Amennyiben lehet vakut használni (ellenörizzük a rendezökkel) figyeljünk a vakunk hatótávolságára. Azt is ellenörizzük, hogy a használni kívánt objektív tartományával kompatibilis-e vele. Ezeket az adatokat megtaláljuk a vaku leírásában.

SportfotózásBiztonság
Mindig tartsuk be a rendezöség utasításait! Ha nincs rendezöség, kövessük az ésszerüség szabályait. A fényképezéssel ne zavarjuk a résztvevöket, ez különösen vonatkozik a vaku használatára. Technikai sportoknál ügyeljünk arra, hogy biztonságos távolságot tartsunk a pálya szélén.

Egy jó képért, az adott pillanatban, nem éri meg kockáztatni a többi jó képet a jövöben.

Jó sport- és akciófotózást kívánunk! PhotoNet

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-12, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

Felszerelések: fotós felszerelések; fényképezögépek, objektívek, vakuk, állványok és táskák.

Korábbi írásunk: Kívül Nikon, belül semmi - Nikon F80-asként árulják a budapesti aluljárókban azt a masinát, ami elsö látásra igazi fényképezögépnek tünik, bár a hozzáértö gyanút fog. Senki sem tudja, mennyien lehetnek azok a vevök, akik 30-40 ezer forintot fizettek, és azt hitték, egy kétszázezer forintos gépre tettek szert. [részletek]