PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Több memória, még több lehetöség

Fotóstáska tesztek


Aktuális

PhotoNet Magazin - érdekes cikkek, bemutatkozó írások, tippek a fotózással kapcsolatban.

Archiválás

Sokan csak addig foglakoznak a fotózással, amíg elkészítik a képeket, elöhívják és nagyítják azokat, majd beragasztják az elkészült nagyításokat a fotóalbumba. Azonban, hogy jó minöségben megörizzük elkészült képeinket, negatívjainkat, diáinkat és hosszú idö alatt felgyülemlett archívumunkban kiigazodjunk, megfelelö tárolásról kell gondoskodnunk.

Diatartó mappaA negatívokat az elöhívás után úgy tudjuk a legjobb minöségben megörizni, ha hat kockás csíkokra vágva lefüzzük, és egy archíváló mappában tároljuk. Nem jó megoldás a filmeket feltekerve tárolni. A szorosan össetekert film közé finom porszemek kerülhetnek, melyek megkarcolják a film felületét. Ráadásul lefüzve könnyebben megtaláljuk a keresett negatívot.

DiakeretAkik diára fotóznak nehezebb problémával néznek szembe, mint a negatívval dolgozók. A diafilmet elöhívás után érdemes kockákra vágni és keretezni. A keretezett diákat tárolhatjuk diatartó magazinokban, amelyeket a hozzájuk való tartódobozokba tehetünk. Másik megoldás, hogy keretezve, vagy keret nélkül megfelelö archíváló mappában tároljuk, lefüzhetö diatartó lapokban. A dia magazinoknak megvan az az elönyük, hogy vetítés során csak a vetítögépbe kell helyeznünk a feltöltött tárakat.

Az elkészült nagyításainkat célszerü albumokba rendezni. Számtalan fajtájú fotóalbum kapható, amelyek kiválóan alkalmasak a képek jó minöségben való tárolására. A képek így nem sérülnek, nem kerül rá ujjlenyomat és a fényképek megtekintése, rendszerezése is sokkal egyszerübb.

Tippek

 • Dia lefüzöA polyester általában biztonságos a negatívok és lenyomatok számára. Az archiválásra való tároló dobozok, lefüzö mappák alkalmasak ezek tárolására.
 • Felépíthetö úgy az archíváló rendszer, hogy a különbözö munkaterületekhez tartozó kontaktokat különbözö mappákba helyezzük. Ez inkább kiindulópont, mint az egyetlen út. Mindenkinek saját maga kell kialakítania a számára legmegfelelöbb archíválási módszert.
 • Helyezze el a képeket az adatbázisban, minden kockának egyedi számot adva (pl. ÉÉÉÉ/HH/FILM/KOCKA). A számok alapján pontosan megtalálja a negatívokat és a megfelelö kockát. Ha a kontaktokat a negatívokkal együtt tároljuk, nehezebb megtalálni a keresett képet.

A legfontosabb tényezök a biztonságos tárolás és a könnyen visszakereshetöség. Figyelembe kell venni a súlyt és dimenziókat is a tárolás, szállítás és használat során, a törés, gyürödések és más szennyezödések elkerülése miatt. Kerüljük a folyadékokkal, piszokkal való érintkezés és más fizikai sérüléseket.

Általános jótanácsok

 • Mindig mossunk kezet, mielött a filmekkel, fotókkal foglalkozni kezdünk. A kézen található szennyezödések, zsír, ujjlenyomat nehezen távolítható el. Tanácsos egy puha anyagból készült, vékony kesztyüt használni.
 • Bizonyosodjon meg róla, hogy a munkaterület tiszta és portalan, mielött elkezdené a munkát. Egyenetlen felületre helyezzen egy tiszta papírt vagy üveglapot.
 • Ne egyen, igyon a munkaterület közelében. Az étel, a morzsák és cseppek károsíthatják az anyagot. Ezeket is nagyon nehéz utólag eltávolítani.
 • A tollat már csak a lefüzés, eltárolás után használja. A tinta a kézen vagy a tollban rákenödhet a filmre és más anyagra, megkárosíthatja azokat.
 • Dia lefüzö A munka során lágy HB ceruzával címkézzünk.
 • Az erre alkalmas tároló mappákban helyezhetjük el és rendszerezhetjük a filmeket és kontaktokat.
 • A fény károsító hatása veszélyes lehet a fotós anyagokra, ha sokáig van neki kitéve! Kapcsoljon le minden közvetlen fényforrást, mint például asztali lámpa, amíg az anyagot az asztalon hagyja. Ha ezt nem teszi meg, a fény és a meleg olyan kémiai reakciókat válthatnak ki, amelyek nem visszafordíthatóak. Mindig óvja az anyagot a napsugárzástól.
 • Takarja le az anyagokat és védje ezzel a portól, fénytöl. Amennyiben szükséges, címkézze fel a "Törékeny!" felirattal, hogy mások ne nyúljanak hozzá.
 • Ne készítse el az egész munkát egyszerre. Mindig gondolja át a következö lépést.
 • Az archivált anyagot kezelje óvatosan és tárolja biztonságos, száraz helyen.
 • Utazásnál figyeljen a körülményekre és a hömérsékletre és tárolja biztonságos helyen az anyagot.

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

Felszerelések: fotós felszerelések; fényképezögépek, objektívek, vakuk, állványok és táskák.

Könyv ajánló - a fényképezés, fotózás alapjai, tehnikai leírások, fotóalbumok, útikönyvek, képes beszámolók, idegen nyelven is megjelent fotós könyvek [részletek]

Korábbi írásunk: Kívül Nikon, belül semmi - Nikon F80-asként árulják a budapesti aluljárókban azt a masinát, ami elsö látásra igazi fényképezögépnek tünik, bár a hozzáértö gyanút fog. Senki sem tudja, mennyien lehetnek azok a vevök, akik 30-40 ezer forintot fizettek, és azt hitték, egy kétszázezer forintos gépre tettek szert. [részletek]