PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Több memória, még több lehetöség

Fotóstáskákról bövebben


5 tipp emlékezetes úti fotók készítéséhez

Hogyan örökíthetjük meg a várva-várt utazásunk emlékeit? Természetesen mindenki magával visz legalább egy kompakt kamerát utazásaira, vakációjára. Itt van néhány könnyen követhetö tanács ahhoz, hogy nyaralásunk során készített fotóink évek múltával is felidézzék a szórakozás és kikapcsolódás emlékeit. Természetesen ezeket a tippeket nem csak utazások alkalmával érdemes szem elött tartani - kameránkon kívül.

Tervezzünk elöre
Fotóstáskákról bövebben.... Egyik alapvetö fotós szabály: gondoljuk elöre végig, hogy milyen helyen és miket fogunk fotózni. Ez egy hosszabb utazás elött különösen érvényes. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy vissza nem térö alkalmat szalasztunk el, mert elfogyott a film, nincs a vakuban elem, vagy a piszkos objektív lencséjén becsillan a fény. Készüljünk rá a fényképek elkészítésére, vegyük végig, hol és mit érdemes fotózni, milyen filmre lesz szükségünk (pl. ISO 100-as nappali, 400-as, vagy gyorsabb éjszakai képek készítéséhez). Ne felejtsük el bekészíteni a fényképezögép, vaku, vagy egyéb technikai felszerelésünk leírását. Nézzük meg, hogy milyen turista látványosságok vannak, amiket érdemes megörökíteni, vannak-e szökökutak, emlékmüvek, vagy érdekes utca részletek. A helyszínen keressük azokat a látványosságokat, helyszíneket és témákat, melyek valamilyen szempontból érdekesek. Próbáljuk meg a város, hely és a helyi emberek mindennapjait is megörökíteni, ne csak a "szokásos turista fotókat" kapjuk lencse végre.

5 tipp emlékezetes úti fotók készítéséhezFigyeljünk a kompozícióra
Hivatásos fotósok gyakran használják a "harmad szabályt", amikor a képkockát három egyenlö részre osztják függölegesen és vízszintesen egyaránt. Az így kapott vonalak valamelyikén, vagy a metszéspontján helyezik el a fénykép tárgyát. Az így megkomponált képek sokkal érdekesebbek és a nézö szemét sokkal inkább vonzzák a képre, annak témájára. Tanuljuk meg meglátni a jó témákat. Figyeljünk érdekes dolgokra, mint például szokatlan felületek, élénk színek, vagy érdekes vonalak.

5 tipp utazási fotók készítéséhezFigyeljünk az emberekre
Az embereket a legnehezebb és egyben a leghálásabb fényképezni. Emeljük ki öket, amikor fényképezünk. Amennyiben van zoom a gépünkön, használjuk telefotó állásban, töltsük be az egész képkockát az arcával. A telefotó állásban el is különíthetjük a háttértöl, mert ilyenkor a mélységélesség kissebb, ezáltal a környezete életlen marad, míg az alak élesen kiemelkedik abból. Egy másik fotós alapszabály, az egyszerüsítés. Hagyjunk el minden olyasmit a kompozícióból, ami felesleges a témánk szempontjából. Ne azonnal nyomjuk meg az exponáló gombot, nézzük meg, hogy egy kicsit arrébb állva kihagyhatunk-e olyan dolgokat a képböl (utcai szemetes, parkoló autó, stb.), amik feleslegesek a képen. Egy összefüggö és érdekes színes felület, vagy egy üres tér jó hátteret adhat a portrénknak. Ugyanakkor kerüljük a beállított csoportképeket, amin mindenki belemosolyog a kamerába. Sokkal érdekesebb a társainkat tevékenységük közben fotózni, amikor nem mereven a kamerába néznek. A végeredmény egy sokkal természetesebb fénykép lesz.

5 tipp utazási fotók készítéséhezTájképekröl
A tájak a másik nagyon fontos szereplöi az utazás alkalmával készített fényképeknek. Ügyeljünk arra, hogy mind horizontális, mind vertikális kompozíciót is készítünk, hogy aztán az album összeállításánál válogathassunk a megfelelö képekböl. Ha a táj sok részletét akarjuk rögzíteni, ügyelnünk kell, hogy a fények egyenletesek legyenek. Ne legyen túl nagy eltérés a sötét, árnyékos részek, valamint a világos, fényes részek között, mert a film nem tudja mindegyiket egyformán rögzíteni, ha nagy az eltérés. Legyünk kreatívak! Keressünk élénk, kontrasztos színeket, mint például a homok éles, világos színe, az élénk kék égbolttal, valamint drámai képeket, mint amit a lemenö nap tud festeni, vagy a viharfelhökön keresztül sütö nap sugarai.

5 tipp utazási fotók készítéséhezHasználjuk a fényeket
Szabadban, közelre fényképezve használhatjuk a fényképezögép vakuját (vagy külsö vakut), hogy a nemkívánatos árnyékokat kitöltsük, amiket az erös nap okoz. Azokon a fényképezögépeken, amelyek rendelkeznek beépített vakuval, használjuk a "fill-", vagy "direkt-vaku" funkciót. A gép automatikusan biztosítja a megfelelö expozíciós idöt, amely eltünteti az erös árnyékokat portrénk alanyának szeme alól. Hasznát vehetjük még közel fényképezésnél (makró) is, amivel kiemelhetjük a témát környezetéböl, mint például virágok, bogarak, stb. Esti fotózásnál, ha távoli témát akarunk megörökíteni, kapcsoljuk ki vakunkat. A vakuk hatótávolsága általában pár méter, így azok távoli témánkat nem fogják megvilágítani, ráadásul gépünk rövidebb expozíciós idöt fog választani a vakuzáshoz. 5 tipp utazási fotók készítéséhez Kikapcsolva vakunkat és éjszakai (Night Scene) módot választva - ahol lehetséges - megfelelö képeket fogunk kapni, még egy egyszerübb kompakt kamerával is. Ügyeljünk arra, hogy stabilan tartsuk a gépet, használjunk állványt, vagy próbáljuk meg stabil felületre letenni, vagy letámasztani azt. A bemozdulások elkerülésére továbbá ajánlott távkioldó használata, vagy ha fényképezögépünk nem rendelkezik ilyen opcióval, használjuk az idözítö funkciót (timed exposure). Amennyiben szeretnénk társunkat, vagy egy társaságot is megörökíteni este, állítsuk öt/öket a vaku hatókörén belül és válasszuk ismét a "Night Scene" program módot. Manuális fényképezögépeknél (vagy manuális állásban) exponáljunk úgy, mintha vaku nélkül fotóznánk.

Még egy utolsó jó tanács: készítsünk több képet! Ez különösen érvényes a digitális fotózásnál. Nincs annál rosszabb, mint egy hosszú nyaralás után otthon észrevenni, hogy a várva-várt fotónk bemozdult, vagy valaki belépett az exponáláskor, amit akkor nem vettünk észre.

Jó fotózást! PhotoNet

[ További írások az PhotoNet Magazinban ]


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

Felszerelések: fotós felszerelések; fényképezögépek, objektívek, vakuk, állványok és táskák.

Könyv ajánló - a fényképezés, fotózás alapjai, tehnikai leírások, fotóalbumok, útikönyvek, képes beszámolók, idegen nyelven is megjelent fotós könyvek [részletek]

Korábbi írásunk: Kívül Nikon, belül semmi - Nikon F80-asként árulják a budapesti aluljárókban azt a masinát, ami elsö látásra igazi fényképezögépnek tünik, bár a hozzáértö gyanút fog. Senki sem tudja, mennyien lehetnek azok a vevök, akik 30-40 ezer forintot fizettek, és azt hitték, egy kétszázezer forintos gépre tettek szert. [részletek]