PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

PhotoPlus Expo - 2001 november 1-3 - New York

Canon EOS 50E

Az EOS 100 utódját, a Canon EOS 50E modellt 1995 végén dobták piacra és az elsö "retro" AF SLR kamerák egyikeként tartják számon. Az esztétikailag is megnyerö, nagy régi stílusú kamera felsö tárcsáival inkább a hagyományos SLR felhasználók kedvencévé vált. Az EOS 50E jó fogású, de elég nagyméretü készüléknek számít, ezért nem azoknak szánták, akik pehelykönnyü modellt keresnek.

Canon EOS 50EA kamera elég könnyen kezelhetö - a kontrollok elhelyezése jól átgondolt és érthetö. A hátsó input tárcsa, visszalépésként az elözö EOS modellekhez képest, mégis jól átláthatóvá teszi a választható lehetöségeket, mint pl. az expozíció korrekció, amelyet anélkül is beállíthatunk, hogy le kellene vennünk a szemünket a keresöröl.
Ezen a modellen - már csak a méretének is köszönhetöen - a keresö is megfelelö méretü, a kijelzöje jól áttekinthetö és világos, míg az expozícióra vonatkozó információ is könnyen olvasható.

Az EOS 50E modell három-pontos AF rendszerben dolgozik, azzal a lehetöséggel, hogy mindhárom pont egyszerre is aktiválható vagy individuálisan egy bizonyos érzékelö is választható. A legnagyobb dobás az AF rendszerben mégis az, hogy lehetöség van a szem kontrollra. Ez a tulajdonság alkalmat teremt arra, hogy követve a szemünk mozgását arra a tárgyra fókuszál, amelyre nézünk. Egyesek ezt haszontalannak tartják és állandóan deaktiválják ezt a funkciót, mások az egekig dicsöítik eme lehetöség elönyeit.
A megvilágítási fronton megtalálhatjuk a standard automata expozíciós lehetöségeket, a program AE-t és a tárgyi-vonatkozású programokat valamint a Canon mélység AE módot, a zár-prioritású AE-t, a rekesz-prioritású AE és a manuális módokat. Fénymérési lehetöségeket kínál a hat-zónás, a részleges (centrális 9.5 % -a a keretnek) és a közép-súlyozott fénymérés. 
A beépített vakuegység felhajlik igény szerint egyes program módokban és csökkenti a piros-szem effektust, valamint kompenzál. Az autoexpozíciós derítésen kívül, egy beépített 2.5 kép/s motormeghajtó (motordrive), mélységélességi nézet (preview), infra és elektronikus távvezérlés és a szokásos funkciók állnak rendelkezésre -ezért is érthetö, hogy miért ilyen kelendö ez a kamera.

Amit az EOS 50E modell ígér, azt meg is valósítja. Az autófókusz rendkívül gyors és pontos és az illesztett USM lencsének köszönhetöen, eléggé halk. A multi-zónás mérörendszer teljesen megbízható, háttér megvilágításnál mégis inkább a részleges fényméröt ajánljuk - mert az elöbbi értékelö rendszer (multi-zónás) ilyen felvételezési helyzetben problémákkal küszködhet. Nem lehet panasz a 28mm-80mm objektívre sem, mert autófókusza sok riválisát lekörözi és optikája is nagyon megnyerö.

A klasszikus, jó felépítésü modell könnyen kezelhetö, a funkciók teljes tárházát kínálja és kiváló minöségben teljesíti a fent vázol követelményeket.

Technikai adatok:

Kameratípus Kisfilmes, autofókuszos fényképezögép, beépített vakuval és automatikus filmtovábbítással
Filmérzékenység DX kóddal: ISO 25-5000, manuálisan ISO 6-6400 között állítható
Használható objektívek Canon EF
AF rendszer érzékenysége  0 -18 EV
AF szenzor 3 (vizszintesen elhelyezkedö)
Keresö látószöge 90% függöleges, 92% vizszintes
Keresö nagyítása 0,71
Fénymérési módok 6 mezös mátrix, középre súlyozott, részleges (9,7%)
Fénymérö érzékelési tartománya 0 -20 Ev
Expozíciós módok P, Sp, Ap, M, Dep, 4
Expozíciós tartomány 1/4000 s - 30s, B
Expozíció korrekció +/-2 blendényi, 0,5 EV lépésekben
Vakuszinkron 1/125 s, gyors vaku szinkron (1/4000s), hátsó függöny szinkron
Vaku korrekció +/-2 blendényi, 0,5 EV lépésekben
Expozíciósorozat 2,5 fps
Önkioldó 10 másodperc
Filmtovábbítás Automatikus filmbefüzés, továbbítás és visszacsévélés
Beépített villanó Kulcsszáma: 13, látószöge a 28mm-es objektívhez illeszkedik
Áramellátás 1db 2CR5 elem
Egyéb funkciók Tükörfelcsapás, mélységélesség ellenörzés, többszörös expozíció, AF segédfény, auto bracketing, szemkövetö AF, vaku segédfény, Back Dial
A gépváz súlya 590g

Fényképezögépek föoldal
- Pentax MZ-3
- Canon EOS 50E
- Sigma SA-9
- Sigma SA-7


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Amennyiben használt felszerelését szeretné eladni, vagy fotós kiegészítöket keres, feltétlenül látogassa meg ingyenes apró hirdetési rovatunkat. [PhotoNet Apró]

Play.hu szórakoztató portál

Digitális fotó labor az otthoni számítógépben
Milyen számítógépre van szükségünk, hogy digitális fényképezögépünkkel készített fotóinkat otthon is "elö tudjuk hívni", saját ízlésünknek megfelelöen be tudjuk állítani, módosítani, mielött azokat kinyomtatnánk, archiválnánk, vagy egy digitális laborba vinnénk? [részletek]