PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Photonet Magazin

Több memória, még több lehetöség

Az új Adobe Photoshop 7.0


Digitális fotó labor a számítógépben

Milyen számítógépre van szükségünk, hogy digitális fényképezőgépünkkel készített fotóinkat otthon is "elő tudjuk hívni", saját ízlésünknek megfelelően be tudjuk állítani, módosítani, mielőtt azokat kinyomtatnánk, archiválnánk, vagy egy digitális laborba vinnénk?

Az otthoni számítógépekröl - áttekintés

Régebben egy lelkes fotós, aki saját maga szerette volna fényképeit elöhívni és nagyítani, be kellett rendezzen egy szobát lakásában (amit aztán igazán másra nem is lehetett használni), ezen kívül fel kellett szerelnie a megfelelö technikával, vegyszerekkel és kiegészítökkel. Ezután órákat töltött a sötét, szük helyen és ezreket költött nyersanyagokra. Persze a végeredmény sokszor kárpótolta érte.

Digitális fotó labor a számítógépbenA digitális rendszerben nem csak a fényképezögépek, de a fotó labor is megváltozott. Nincs szükség külön sötét szobára, vegyszerekre, minden elfér egy asztali számítógépben, arról nem beszélve, hogy sok olyan dolog megoldható vele, ami nehezen, vagy egyáltalán nem volt lehetséges a hagyományos módszerrel.

Mire is van szükségünk ahhoz, hogy otthoni digitális laborunkat berendezzük? A számítástechnika térhódításával ma már sok háztartásban megtalálhatóak az asztali számítógépek, notebookok. Sok megfelel a célra, de amelyik nem, azt is egy kis ráfordítással (upgrade) alkalmassá tehetjük arra, hogy digitális képeinkkel megbirkózzon. A titok nyitja a digitális fotók nagy méretében és az azokkal történö müveletekben rejlik. Gépünknek alkalmasnak kell lennie ezen képfájlok feldolgozására anélkül, hogy túl sokat kelljen várni vagy a lefagyás veszélye fenyegessen.

Néhány támpont ahhoz, hogy számítógépünk megfeleljen a digitális fotók feldolgozásához:

Processzor
A processzor határozza meg, hogy a számítógép milyen gyorsan hajtja végre a feladatokat. Megahertzben (MHz) adják meg, söt, manapság már Gigahertzben (GHz). A "minél nagyobb, annál jobb" kitétel itt is érvényes és egy-egy nagyobb kép megnyitásához és az azzal való munkához szükség is van rá.
Ajánlott a 600 MHz IBM kompatibilis gépeknél és 400 MHz G4 Mac esetében.
Ideális a 900 MHz és a fölötti IBM- és 500 MHz G4 processzor Mac gépeknél.

Memória
A processzor csak egy része a gépnek. A számítógép memóriája - RAM (Random Access Memory) tárolja ideiglenesen azokat az adatokat, melyekkel a programok éppen dolgoznak, azért, hogy azok folyamatosan "kéznél" legyenek. Képfájlok esetében ezek az adatok igen terjedelmesek lehetnek, így érthetöen nagy memória igénye van. Nagyságát MB-ban adják meg.
Ajánlott a 64 MB
Ideális a 256 MB és a fölött

Monitor
A monitor elengedhetetlen tartozéka egy számítógépes konfigurációnak. Nem mindegy, hogy min jelenítjük meg fotóinkat. Gondoljunk erre úgy, mintha a munkaasztalunk lenne; kényelmesebb egy nagyobb munka felületen dolgozni. A mérete (inch) mellett fontos a frissítése és a képpont mérete is.
Ajánlott a 17, 19 inch-es monitor
Ideális a 21 inch-es, vagy annál nagyobb

Videó kártya
Az "erö" a monitor mögött. A videó kártya kapcsolja össze a monitort a számítógéppel és jeleníti meg a képi adatokat. Szintén MB-ban adják meg méretét és itt is érvényes "a nagyobb, jobb" kitétel. Az erösebb kártyával rövidebb ideig kell várni arra, hogy a kép megjelenjen a monitoron.
Ajánlott a 8 MB-os videó kártya
Ideális a 16 MB, vagy a fölötti

Merevlemez (hard drive, winchester)
A mágneses merev lemezek tárolják a számítógépek minden adatát és programját, beleértve fényképeinket is. Mivel a képfájlok nagy méretüek elengedhetetlen, hogy megfelelö tárkapacitással rendelkezzünk azok mentésére, tárolására. A képeket késöbb más adathordozóra is archíválhatjuk (erröl késöbb). A merevlemezen tárolt adatokat a gép gyorsabban eléri, a munka könnyebb és gyorsabb általa.
Ajánlott a 10 GB
Ideális a 20 GB, vagy fölötti merevlemez

Backup Drive (második merevlemez, szalag)
Egy idö után mikor merevlemezünk már túl sok adatot tárol, megtelik és lelassul. Ezért szükségünk van az adatok kimentésére, ezzel helyet szabadítva fel a merevlemezen. További elönye a backup drive-nak, hogy sok más adatot is archiválni tudunk számítógépünkröl (levelezés, e-mailek, dokumentumok, stb.), másolatot készítve róluk. Ez elengedhetetlenül szükséges nem csak a digitális fényképezéssel foglalkozóknak.
Ajánlott bármilyen adat tároló
Ideális egy második merevlemez

Egyéb tárak (CD-R, Zip, SuperDisk)
Szükségünk van még egy adathordozóra archiválás céljából. Ezzel a megoldással könnyebb képeink mozgatása a számítógépek között. Amikor már nincs szükség a képek azonnali elérésére, például a PhotoShop programunkkal, akkor erre a lemezre menthetjük. Könnyebb a képek mozgatása is, ha például egy digitális laborba akarjuk fényképeinket leadni.
Ajánlott egy további adathordozó
Ideális a Zip, vagy Supedisk a mobilitás szempontjából, vagy CD-R az archiválás miatt.

Digitális fotózás
- Olympus xD-Picture Card™
- Konica Minolta magicolor 2430 DeskLaser
- Sony Wega Engine televíziók
- SanDisk digitális eszközök
- SanDisk Cruzer hordozható USB memória
- Mit tehetünk a bemozdulás elkerülésére?
- Samsonite Trekking D-F/V2
- Meade és Pentax távcsövek
- Adobe Photoshop 7.0
- SanDisk memória kártyák
- Digitális fotólabor a számítógépben
- Az új Foveon X3 CCD szonzor
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- A PhotoPlus Expon bemutatott újdonságok


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Amennyiben használt felszerelését szeretné eladni, vagy fotós kiegészítöket keres, feltétlenül látogassa meg ingyenes apró hirdetési rovatunkat. [PhotoNet Apró]

Fotós felszerelések: Megpróbálunk részletes információt nyújtani különbözö fotós felszerelésekröl - fényképezögépekröl, objektívekröl, kiegészítökröl (vakuk, állványok, táskák, stb.) legyen az analóg, vagy digitális és a fotózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokról