PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet


Pentax MZ-3

Kompakt, könnyü, klasszikus kivitelezés ezüst és fekete színben. Jól kialakított, kényelmesen kézre álló kamera váz (bár a nagyobb kezüeknek nehézségeik támadhatnak a viszonylag keskeny fogással). A továbbiakban a Pentax MZ-3-as tükörreflexes fényképezögépét vetjük egy kicsit górcsö alá.

A könnyedén forgatható és érthetö jelzésekkel ellátott felsö tárcsázónak köszönhetöen a kamera -akár kesztyüben is - rendkívül egyszerüen müködtethetö. A kezelöszerveket föleg a géptest tetején és elülsö részén találjuk, kicsit kevesebb funkcióval, mint a hátlapon. A keresö megfelelö méretü, a kép világos és tiszta. A megvilágításra vonatkozó információkat jobbra lent jelzi ki a készülék, ez egy árnyalattal lehetne nagyobb.

Pentax MZ-3Az MZ-3 rendkívül sokoldalú, mégis hiába keresünk rajta olyan funkciókat, amelyeket más modelleken ebben az árkategóriában megtalálunk. Bö választékot kínálnak számunkra a különbözö megvilágítási lehetöségek, mint az AE program, a rekesz-prioritású AE, a zár-prioritású AE és a manuális módok. Hiányoznak viszont a tárgy-vonatkozású programok. A fénymérö lehetöségeinek teljes skálája a rendelkezésre áll a hat-zónás multi-szegmens, a középre súlyozott és a spot fénymérés formájában. Expozíció kompenzációra is lehetöség van.

Választhatunk széles-látószögü és középre pontozott AF között, de nem választhatunk egyszeri vagy folyamatos AF-t. 
A kamera rendelkezik beépített vakuegységgel, de ennek vannak hiányosságai és csak manuálisan hajtható fel.

Bizarr módon, adatvisszahívásra (databack) és panorámakép (panoramic feature) készítésére van lehetöség - valószínüleg e kettö a legkevésbé hasznos tulajdonságok közül való. A Pentax ennek fejében mélységélesség nézetet (rekesz elöválasztó) kínál. Más hasznos tulajdonsága ennek a kamerának a 2 kép/s-os motor, a többszörös expozíció és az 1/4000s-os csúcs zársebesség.

Ez a modell rendelkezik egy olyan - már kipróbált és letesztelt - mérörendszerrel, amelyet más MZ-sorozatos modellekben is megtalálhatunk, mint pl. MZ-5N és MZ-7. Ez megfelelö megvilágítást garantál a legtöbb felvételezési helyzetben, de küszködik a háttér megvilágításnál.

Az autófókusz pontos, bár a lencse mechanizmusa elég zajos a Canon és a Minolta kamerákhoz viszonyítva. Optikai minöségét tekintve a Pentax kamera kiválónak bizonyul, a 28-70mm zoom éles felvételeket készít az adott tartományban.

Összegzés:
A kamera jól vizsgázott a gyakorlatban. Sajnos hiányoznak a tárgyi-vonatkozású programok. A készülék használata elég egyszerü kezdök számára. Megjelenés és kezelhetöség szempontjából nincsenek hiányosságai, de a felkínált lehetöségeit tekintve nem veheti fel a versenyt riválisaival.

Technikai adatok:

Kameratípus Kisfilmes, autofókuszos fényképezögép, beépített vakuval és automatikus filmtovábbítással
Filmérzékenység DX kóddal: ISO 25-5000, manuálisan ISO 6-6400 között állítható
Objektív csatlakozás Pentax KAF2 bajonett (K mount)
Kompatibilis objektívek Pentax KAF2, KAF, KA és K használható (Autofocus AF adapterrel lehetséges KA objektívekkel is)
AF rendszer érzékenysége  -1 -18 EV
AF szenzor TTL phase-matching multi- 3 pontos, választható spot
Fénymérési módok TTL multi 6 mezös, középre súlyozott, spot
Fénymérö érzékelési tartománya 0 -21 Ev
Expozíciós módok P, Sp, Ap, M, TTL flash
Expozíciós tartomány Auto 1/4000s - 30s (stepless)
Manual 1/4000s - 1s
B
Expozíció korrekció +/-3 blendényi, 0,5 EV lépésekben
Keresö látószöge 92%
Keresö nagyítása 0,8x
Vakuszinkron 1/125s
Beépített villanó Kulcsszáma: 11, látószöge a 28mm
Expozíciósorozat 1,8 fps
Önkioldó 12 másodperc
Filmtovábbítás Automatikus filmbefüzés, továbbítás és visszacsévélés
Áramellátás 2db 3V-os CR2 elem
Egyéb funkciók 3 sebességes intelligens Power Zoom, beépített motorral, (FA zoom objektívvel), Auto bracketing (1 v. 0,5 EV), panoráma funkció (cca. 13x36mm), adat-visszahívás, vörös-szem csökkentés
A gépváz súlya 405g

Fényképezögépek föoldal
- Pentax MZ-3
- Canon EOS 50E
- Sigma SA-9
- Sigma SA-7


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Amennyiben használt felszerelését szeretné eladni, vagy fotós kiegészítöket keres, feltétlenül látogassa meg ingyenes apró hirdetési rovatunkat. [PhotoNet Apró]

Digitális fotó labor az otthoni számítógépben
Milyen számítógépre van szükségünk, hogy digitális fényképezögépünkkel készített fotóinkat otthon is "elö tudjuk hívni", saját ízlésünknek megfelelöen be tudjuk állítani, módosítani, mielött azokat kinyomtatnánk, archiválnánk, vagy egy digitális laborba vinnénk? [részletek]

PhotoPlus Expo - 2001 november 1-3 - New York