PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Az új Adobe Photoshop 7.0


Az új Foveon X3 CCD szenzor

Az új Foveon X3 tehnológia kétszer olyan éles képeket eredményez, mint a jelenleg forgalomban lévö digitális fényképezögépek CCD szenzorai.

2002. február 11.

Az amerikai Foveon vállalat a napokban mutatta be új Foveon X3 CCD szenzorát, mely a cég új Foveon X3 tehnológiáját alkalmazza, felváltva a jelenleg használt CCD szenzorokat. A forradalmian új készülék az elsö a maga nemében, mely minden egyes érzékelöjén rögzíti a piros, zöld és kék színeket. Az új tehnológia élesebb képeket, jobb színeket eredményez. A Foveon X3 a digitális fényképezögépek teljes skáláján rendelkezésre fog állni, a profi SLR gépektöl, a kompakt fényképezögépekig. Jim Lau, a Foveon igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Foveon X3 lehetövé teszi olyan képek készítését, melyre jelenleg csak a filmes fényképezögépek képesek.Az új Foveon X3 CCD szenzorAz X3 név a Foveon X3 tehnológiának arra a tulajdonságára utal, hogy az adott ponton alkalmasak a három szín rögzítésére. Ezt anélkül teszik, hogy színszüröt és bonyolult, több chip-es rendszereket kellene alkalmazniuk, mint a jelenlegi 3-CCD kamerák, vagy a "multi-shot" rendszerek. Azt remélik töle, hogy ez az egy chip-es megoldás - mely egy kép teljes színskáláját képesek rögzíteni, amire eddig csak high-end készülékek voltak képesek - eljut a nagyközönséghez a jövö digitális fényképezögépeiben.

Az X3 tehnológia lényege, hogy 3 fényérzékelöt kapcsoltak egy ponthoz (pixel). Minden detektor más színt érzékel, piros, zöld és kék színeket. A jelenlegi CCD szenzorok csak egy színt érzékelnek. Ráadásul az X3 az elsö abban is, hogy változtatható a pont méret (VPS - Variable Pixel Size), ezáltal kettös rendeltetést kap a fotó/video kamerák körében. A fotózáshoz kissebb pont méret kell, ezáltal élesebb képet és nagyobb felbontást eredményezve. A videohoz nagyobb pontok szükségesek, ami nagyobb fényérzékenységet, jobb auto fokuszt biztosít.

Az új Foveon X3 CCD szenzorA Foveon X3 a szilikon természetes színkiválasztását használja ki. A szilikon a színeket más-más rétegében nyeli el; a kéket közel a felszínéhez, a zöldet lejjebb és végül a pirosat. A Foveon X3 fényérzékelöi az adott pixelben ennek megfelelöen helyezkednek el és rögzítik a kék, zöld és piros színeket, melyek a szilikonon áthatoltak. Az érzékelök a rögzített fényt három jellé alakítják (piros, zöld, kék) és ezeket továbbítják a Foveon képfeldolgozó software-ébe.

Várhatóan a Foveon tehnológiáját alkalmazó digitális kamerák nem lesznek drágábbak. A jelenlegi digitális fényképezögépek bonyolult matematikai algoritmusokat alkalmaznak, hogy megbecsüljék az adott képpont színét, mivel csak egy szín rögzítése történik minden egyes ponton. Ennek mind hardware, mind software igénye jelentös minden egyes jelenleg forgalomban lévö digitális fényképezögépnél. Ráadásul jelentös idö is telik el, különösen nagyobb felbontású képek rögzítésénél, mely által esetlegesen lemaradhatunk egy fontos fotós mozzanatról. Az X3 ezt teszi feleslegessé azáltal, hogy mindhárom színt rögzíti, kiváltva ezeket a bonyolult rendszereket, egyszerübbé téve a tehnikát és a gépek konstrukcióját.

Digitális fotózás
- Olympus xD-Picture Card™
- Konica Minolta magicolor 2430 DeskLaser
- Sony Wega Engine televíziók
- SanDisk digitális eszközök
- SanDisk Cruzer hordozható USB memória
- Mit tehetünk a bemozdulás elkerülésére?
- Samsonite Trekking D-F/V2
- Meade és Pentax távcsövek
- Adobe Photoshop 7.0
- SanDisk memória kártyák
- Digitális fotólabor a számítógépben
- Az új Foveon X3 CCD szonzor
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- A PhotoPlus Expon bemutatott újdonságok


A Photonet, online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-14, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Fotózással kapcsolatos szolgáltatások - fotó kidolgozás, szervíz, nyomdai munkák és egyéb szolgáltatások [részletek]