PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

SamsoniteTrekker D-F/V2 digitális fotóstáska


Mit tegyünk a bemozdulás ellen?

Amikor elkészítettük a képet, a digitális fényképezögép LCD kijelzöjén még minden rendben volt, de mikor visszanéztük a számítógép monitorján észrevettük, hogy a kép bemozdult. Mi történt?
A digitális kamerák LCD monitorja annyira kis méretü, hogy az exponáláskor visszanézett kép elfogadhatónak tünik rajta. Alacsony megvilágításnál, estefelé, szürkületben, zárt térben, zoom használatakor gyakran elöfordul, hogy a kamera már egy olyan lassú záridöt választ (1/60 alatt), amely idönél könnyen elöfordulhat a bemozdulás.

Mit tehetünk a bemozdulás elkerülésére?

Mit tehetünk a bemozdulás elkerülésére?Az elsö dolog, amit érdemes megnézni, hogy lehetséges-e gyorsabb záridöt használni. Használjunk idö-, vagy rekesz automatikát a "P" - programmód helyett, vagy állítsuk kameránkat manuális módra, ha rendelkezik ezzel az opcióval. Ezekben az üzemmódokban már felülbírálhatjuk a gép programját, egy elfogadható expozíciót választva, ahol már kisebb az esélye a bemozdulásnak.

Természetesen a legjobb megoldás, ha állványt tudunk használni. De mit tehetünk, ha sem állvány nincs kéznél, sem pedig gyorsabb záridöt nem tudunk alkalmazni? 
A legfontosabb, hogy álljunk lazán, kis terpeszben. Kerüljük a "balett pózokat" és tartsuk a fényképezögépet két kézzel. Amennyiben van a közelben egy fa, vagy házfal (és a kompozíció is megengedi) támasszuk neki hátunkat, vállunkat.

Használjuk a kamera optikai keresöjét az LCD kijelzö helyett, és szorítsuk homlokunkhoz, vagy orrunkhoz a gépet.

Keressünk egy viszonylag sima felületet, amelyre letámaszthatjuk a fényképezögépet. Ez lehet egy asztal, egy korlát, vagy akár egy ház fala, melynek oldalt támasztjuk kameránkat. A kifordítható LCD kijelzök sokat segítenek abban, hogy ilyenkor is meg tudjuk komponálni képünket. A segítségül hívott felületek pedig biztos támaszt adnak a kamerának a bemozdulás elkerülésére.

Végezetül még egy tipp:
Sokszor az exponálógomb megnyomásával mozdítjuk be a kamerát. Esti fotózásnál, hosszú expozíciós idönél használjuk az idözítö funkciót (timed exposure) annak elkerülésére, hogy az exponálógomb megnyomásával bemozdítsuk a fényképezögépet.

Digitális fotózás
- Olympus xD-Picture Card™
- Konica Minolta magicolor 2430 DeskLaser
- Sony Wega Engine televíziók
- SanDisk digitális eszközök
- SanDisk Cruzer hordozható USB memória
- Mit tehetünk a bemozdulás elkerülésére?
- Samsonite Trekking D-F/V2
- Meade és Pentax távcsövek
- Adobe Photoshop 7.0
- SanDisk memória kártyák
- Digitális fotólabor a számítógépben
- Az új Foveon X3 CCD szonzor
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- A PhotoPlus Expon bemutatott újdonságok

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

PhotoNet - Online Fotós Magazin Hasznos tudnivalók a fotózással kapcsolatban; digitális fényképezögépek, 35 mm-es SLR kamerák, tippek jobb fényképek készítéséhez, hírek és érdekességek a fotózás világából [Magazin]


Könyv ajánló - a fényképezés, fotózás alapjai, tehnikai leírások, fotóalbumok, útikönyvek, képes beszámolók, idegen nyelven is megjelent fotós könyvek [részletek]


Korábbi írásunk: Kívül Nikon, belül semmi - Nikon F80-asként árulják a budapesti aluljárókban azt a masinát, ami elsö látásra igazi fényképezögépnek tünik, bár a hozzáértö gyanút fog. Senki sem tudja, mennyien lehetnek azok a vevök, akik 30-40 ezer forintot fizettek, és azt hitték, egy kétszázezer forintos gépre tettek szert. [részletek]