PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben


PhotoNet Magazin

PhotoNet Magazin - fotós cikkek, fenyképezőgép bemutatók, írások, tippek kezdőknek és haladóknak a fotózással kapcsolatban mostantól megújult formában.

Olympus - Panasonic fejlesztési megállapodás

Az Olympus és a Panasonic közös fejlesztési megállapodást írt alá a cserélhetö objektíves digitális SLR fényképezögépekre vonatkozóan

Az Olympus Corporation (Olympus) és a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) bejelentette a 4/3-os (Four Thirds System) szabványnak megfelelö, cserélhetö objektívü digitális SLR fényképezögépekre vonatkozó közös fejlesztési megállapodás aláírását. A megállapodás értelmében a két cég közös technológiai- és termékfejlesztést valósít meg, és elösegíti a 4/3-os szabvány elterjedését azáltal, hogy a fogyasztói igényeket maximálisan kielégíteni képes modelleket hoz forgalomba.

A megállapodás célja a digitális SLR fényképezogépek*1 iránt gyorsan növekvö globális piaci igények kielégítése azáltal, hogy egyesítik az Olympus iparágvezetö SLR fényképezötechnológiáját a Panasonic fejlett, digitális AV-technológiájával, illetve új dizájnkoncepciókat dolgoznak ki az SLR fényképezögépek új generációja számára.

A megállapodás az alábbi három fö területre vonatkozik: 
1. A két cég megegyezik abban, hogy a 4/3-os szabványnak megfelelö SLR fényképezögépekre vonatkozólag (beleértve a készülékházakat, a cserélhetö objektíveket és más kapcsolódó perifériaegységeket) közösen fejleszt ki technológiákat és eszközöket.
2. A két cég egyénileg fejleszt ki digitális, SLR rendszerü fényképezögépeket és olyan kapcsolódó termékeket, amelyekben a fent említett technológiákat és eszközöket alkalmazza. 
3. A 4/3-os szabvány széleskörü elterjesztése érdekében a két cég más vállalatokat is ösztönözni fog arra, hogy alkalmazza ezt a szabványt, és gyártson ehhez igazodó termékeket.

Az említett szabvány szerinti elsö termékek a professzionális vásárlóközönséget megcélzó Olympus E-1 és a hozzá kapcsolódó E-System objektívek, vakuk és más kiegészítök voltak, melyeket az Olympus 2003 októberében vezetett be a piacon. Ezt követte 2004 decemberében a szintén Olympus márkájú, de már a szélesebb felhasználói rétegnek szánt E-300-as digitális SLR fényképezögép. Az Olympus "100%-os digitális tervezés" koncepciója, illetve technológiai fejlesztései, - amilyen például a világ elsö szuperszonikus porcsökkentö rendszere is volt - kimagasló sikert arattak mind szakmai, mind amatör felhasználói körökben.

A Panasonic-kal kötött megállapodás értelmében az Olympus további, új koncepciók alapján müködö és új jellemzökkel gazdagított digitális SLR fényképezögépeket fog kifejleszteni, és megpróbálja kibövíteni az SLR fényképezögépek piacát, új kultúra alapjait rakva le a fényképezés területén.

A Lumix DMC-LC5-ös modell 2001. októberi bevezetése óta a Panasonic szintén a digitális kor igényeinek megfelelö fényképészeti kultúrához kíván hozzájárulni. Az elmúlt évben piacra dobott DMC-FX7-es extra-kompakt digitális fényképezögép, amely 3-szoros optikai zoommal és kategóriájában egyedülálló módon Mega Optikai Képstabilizátorral (MEGA O.I.S.) rendelkezik, nagy sikert aratott a vásárlók körében.

Az Olympusszal kötött megállapodás aláírásával a Panasonic belép az SLR fényképezögépek piacára, és azt a célt tüzi maga elé, hogy a megerösített és kibövített termékkínálat révén globális szinten magasabb piaci részesedést érjen el.

A jövöben mindkét cég arra használja eddig elért technológiai eredményeit, hogy a közös fejlesztési megállapodásnak megfelelö termékeket fejlesszen.

*1 A digitális SLR fényképezögépek piaci lehetöségeinek elörevetítése (beleértve mind az Olympus, mind a Matsushita Electric elörevetített forgalmát is) az összes gyártó által leszállított termékmennyiségben kifejezve. (A költségvetési év a megjelölt év március 31-éig tartó 12 hónapos idöszakot jelenti.)

2004-es költségvetési év: 1 240 000 db (a tényleges szállításokon alapuló CIPA-statisztika)
2005-ös költségvetési év: 2 700 000 db (elörejelzés)
2006-os költségvetési év: 4 500 000 db (elörejelzés)
2007-es költségvetési év: 5 500 000 db (elörejelzés)

A 4/3-os szabvány
A 4/3-os szabvány olyan innovatív tervezési és fejlesztési standardokat állít fel a digitális SLR fényképezögép-rendszerek számára, amelyek teljes mértékben a teljesítményjellemzökre és a felhasználói elönyökre teszik a hangsúlyt. Maga a "Four Thirds System" elnevezésü rendszer a 4/3-os típusú képérzékelö használatán alapul, amely a gyártók számára lehetövé teszi olyan egyedülállóan kompakt objektívek tervezését, amelyekben a kihasználhatóság és az egyszerü kezelés párosul az érzékelö teljesítményének növeléséhez szükséges optikai jellemzökkel. További elönye, hogy a lencseillesztékek szabványát is meghatározza, biztosítva ezáltal a 4/3-os szabvány alapján elöállított készülékházak, illetve objektívek közti kompatibilitást, függetlenül attól, hogy melyik gyártó termékéröl van szó. A 4/3-os szabványt elöször 2002 szeptemberében jelentette be az Olympus Corporation és az amerikai Eastman Kodak Company, mára pedig csatlakozott hozzájuk a Fuji Photo Film Co., Ltd., a Sanyo Co., Ltd., a Panasonic és a Sigma Corporation.

[ Korábbi írások az PhotoNet Magazinban ]

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

PhotoNet Magazin
- "Mélység" - adjunk többet a képekhez!
- Jobb képek - derítö vakuval
- Néhány tipp - jobb színes képek készítéséhez
- Tippek - egy új látásmód kialakításához
- PhotoPlus Expo - 2001. november 1-3., New York
- Megsemmisült negatívok - 40.000 Kennedy fotó semmisült meg
- Néhány tipp - hogyan készüljünk az ünnepekre
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- Kívül Nikon, belül semmi - ál F80-as gépek az aluljárókban
- Velencei Karnevál - fotós szemmel
- Portré fotózás - fotós tippek
- Fotohónap 2002 - fotós kiállítások országszerte
- Sportfotózás - hogyan kapjuk el a pillanatot
- Archíválás - negatív és diafilmek tárolása
- 5 tipp - emlékezetes útifotók készítéséhez
- Photokina 2002 - fotós újdonságok
- PhotoExpo 2002, New York - fotó kiállítás
- The MayDayProject - fotózási project
- Joel Meyerowitz - képek a Ground Zero-ból
- Fotózás télen - hogyan fotózzunk a hidegben
- Panoráma fotó - panoráma fotózás
- Nomatica - két új site-tal több
- Catala-Roca - Barcelona és Madrid az ötvenes években
- ImpressCam - új magyar márka a digitális fotózásban
- Kép-szoftverek - programok digitális fényképezögépekhez
- Olympus - Panasonic - fejlesztési megállapodás
- Nyaralás alatt derült ki - mit is tud digitális fényképezőgépünk
- Filmfelvevők - házimozi filmszalagon
- Konica Minolta - bejelentés
- Tavaszi modellek - Olympus új kamerái
- Magyar digitális kamerapiac - felmérés 2005
- Továbbra is az elektronika a sláger - egyre rövidebb a vásárlási szezon