PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Több memória, még több lehetöség

Fotóstáskákról bövebben


Photokina 2002

Mint minden évben idén is megrendezésre került Kölnben Európa legnagyobb fotó kiállítása a Photokina. Digitális kamerák, technikai áttörések és a pixelek gyözedelme jellemezte az idei vásárt. Néhány újdonságot emelünk ki a teljesség igénye nélkül.

[ további újdonságok: objektívek ]

A Canon újdonságok

A Canon három újfajta digitális kamerával is elörukkolt, a Powershot G3, az S45 és a Digital lxusV3. Habár a lényeg, a modellek felújítása volt, találunk bennük kiváló technikai leleményességet is.

A Powershot G3 
- amely felépítésében a G2-t váltja le (amely egyébként EISA díj nyertes lett), négyszeres f:2,0-3,0 / 35-140 mm zoomot kínál. A képminöség javításáról az iSAPS-Technológia gondoskodik, amely 4 Megapixeles érzékelöjével egyedülálló képminöséget garantál A3-as formátumig.
Megújult távolság beállítás különlegessé teszi a G3-at: 
- FlexiZone AF/AE 345 (!!!) külön kiválasztható AF- és megvilágítási méröponttal 
- vagy: AiAF kilenc szegmenssel

A makrofotózáshoz ideális az újdonsült "AF-Bracketing", amely manuális módban három felvétel készítését is lehetövé teszi különbözö távolsági beállításokkal.
Az 5 cm közelíthetöségnek köszönhetöen a legkisebb részleteket is lementhetjük.

A G3 a digitális kamerák kisebb problémáit is próbálta kiküszöbölni. A kicsiny CCD- érzékelöhöz szükséges roppant nagy mélységélesség-tartalék a digitális kameráknál föleg portréfotózásnál zavaró. A G3 viszont rendelkezik egy bevethetö optikai szürkeszürövel (ND-8), amely a világosságot 3 blendeértékkel is képes csökkenteni, így hosszabb záridöket és nagyobb rekesznyitásokat tesz lehetövé.
A számos automatikus és manuális beállítási lehetöség mellett a G3 két egyéni funkcióval is rendelkezik, amelyet a fotósok beprogramozhatnak és villámgyorsan le is hívhatnak.

További újdonság: 
A megörökített JPEG-adatokat késöbb professzionális (nem átdolgozott) RAW-Formátumba is átmenthetjük, amíg a kioldót lenyomva tartjuk.
A G3 - elödjéhez hasonlóan - rendelkezik forgatható és dönthetö Monitorral, és szinkronizált vakupapucsot kínál a külsö Canon Speedlite vakukészülékeknek.

Canon Powershot S45

A modell kivitelezésében túllépte elödjét, az S40-et. Bár ez külsöleg, csak a világosabb készülékszínben mutatkozik. Az S45 FlexiZone AF-et és iSAPS- képoptimalizálást is nyújtja.
A 4 Megapixeles Canon gép ára kb. 800 Euró. A megvilágításhoz nem kevesebb, mint 13 különbözö programmal rendelkezik és az automatikus megvilágítási sorozatok mellett AF-Bracketing funkciót is kínál.

Ahogyan a G3-nál, itt is felfedezhetjük az intelligens orientáló érzékelöt, vagyis, hogy a felvétel függöleges vagy vízszintes formátumban készül-e és megfelel-e a hozzátartozó fehéregyensúly és megvilágítási beállításoknak. Az érzékelö kellemes meglepetése még: a függöleges felvételeket a kamera lejátszásnál automatikusan átfordítja. Az S45 objektívje háromszoros 2,8-4,9/35-105 mm zoomot kínál és elödjéhez hasonlóan a fénymért adatokat egy 4-Megapixeles CCD fogadja. Ezután a DIGIC- Processzor veszi át az információkat, így gyorsabb munkatempót és optimálisabb képminöséget eredményezve.

Digital lxus V3
"A legkisebb 3,2-Megapixeles kamera optikai Zoom-al és beépített monitorral"

Az Ixus-modellek negyedik generációja ugyancsak iSAPS és DIGIC-Technológiával dolgozik. Továbbá ez a kamera felismerve a függöleges és vízszintes formátumot, méréstechnikailag ennek megfelelöen reagál.

A hitelkártya nagyságú mindössze 180 gramm súlyú fémcsöppség kétszeres 2,8-4,0/35-70 mm optikaizoom-al dolgozik. A gyors és problémamentes élességállításról pedig a TTL-Ai-Autófókusz gondoskodik 9 mérömezövel. A magasabb felbontású CCD mellett a V2 modellhez képest nagy elörelépést jelent a manuális fehéregyensúly és egy Hisztogramm -kijelzö a kép fényeloszlásának pontos ellenörzését szolgálja. A gép ára 600 Euró. Mint a G3 és S45-nél is az Ixus modellnél is Zoom Browser EX 4.0 Software szolgálja a kitünö képfeldolgozást. Természetesen ez a kamera is támogatja a "Direct-Print" funkciót, amellyel közvetlenül azonnal kinyomtathatóvá teszi képeinket a sokféle Canon nyomtatók bármelyikén.
A beépített képvágó funkciónak köszönhetöen nyomtatás elött igény szerint megvághatjuk a felvételt.

A Canon új technikái

DIGIC: A Canon újfajta processzora -egy exkluzív egyedi fejlesztés - gyorsabb képfeldolgozást, kevesebb áramfogyasztást és jobb képminöséget biztosít a komplexebb algoritmusoknak köszönhetöen.

ISAPS: "intelligens jelenetelemzö" -vagyis a kamera egy fotografikus adatbankkal dolgozik gyorsabb és hatásosabb motívumelemzés céljából. Ezáltal gyorsabb és pontosabb az AF, a fehéregyensúly és a megvilágítás is.

FlexiZone-AF/AE: 345 lehetséges mérömezö (egyenként megválaszthatóan) elemzi a G3 és S45 kameráknál az AF és a megvilágítás adatait.

Intelligens orientáló érzékelö: A kamera felismeri a függöleges és a vízszintes képformátumokat, hozzáilleszti a fehéregyensúlyt és a megvilágítást, és automatikusan fordítja be a képeket a visszajátszásnál. 

LEICA R9

Hat évvel a Leica R8 megjelenése után a Leica R9 és az új Leica R-Objektívek betörése a piacra újabb elörelépés az SLR funkciók és tükörreflexes gépek területén.

A Leica R9 100 grammal könnyebb, mint elödje az új anyagok mint pl. a magnézium használatának köszönhetöen. Könnyü kezelhetöség, egyszerü, áttekinthetö beállítási lehetöségek jellemzik az R9-et. A High-Eyepont-Keresö tiszta, világos képet ad, anélkül, hogy szemünket a keresöbe kellene passzíroznunk, szemüvegeseknek is könnyü a használatot biztosít, nem beszélve arról, hogy -2 - +2-ig dioptriát állíthatunk be félfokonként. A keresöben mindent könnyedén leolvashatunk, idö, rekesz, üzemmód, fénymérési mód stb.

A kamera bekapcsolásakor és a kioldó érintésekor minden információ (filmérzékenység, képek száma, elemtöltöttség, expozíció korrekció) leolvasható. Újítás az elödhöz képest: a tizedes blendelépcsökkel alkalmazható több mérömezös fénymérés kiépítése a Leica R9-nél.

A fotográfus igény szerint választhat többmezös, integrál - vagy szelektív fénymérés között. Integrál és szelektív mérés estén a mért érték lementésére is lehetöség van. A fotósok örömére a beállító korong rögzíthetö, így nem áll fent az elöre kiválasztott értékek akaratlan elállítódása.

Továbbfejlesztett vakutechnika
Új High-Speed szinkronizáció, amellyel minden záridövel még 1/8000s-mal is vakuzhatunk. Ezáltal nemcsak a derítés lesz jobb minöségü, de a gyorsan mozgó motívumok is eröteljes színekben tü élesen megörökíthetök.
Különlegesség: (R8 és R9) - a vaku-megvilágítás mérése kioldás elött F vaku módban, amikor is a vakufényt szelektív módon méri a készülék. Mivel a túl - vagy alulexponáltságot és annak mértékét leolvashatjuk a kameráról, manuális rekeszkiválasztással korrigálhatjuk a blendeválasztást. 
Az új R9 kamerával természetesen mind a 28 Leica objektív kompatíbilis.
Fekete és antracit lakkozott kivitelben a készülék szeptembertöl kapható.

Új portré és riport objektív
Nagy fényerejü objektív a Apo Summicron-R 1:2/90 mm aspherical. 
- Teljes blendenyitásnál is kiváló egyenletes fényeloszlás a képmezö teljes területén.
- A beépített ellenfény blende elfordítható és rögzíthetö.
- 520 gramm súlyú, kompakt Apo Summicron-R ASPH 1:2/90 2200 Euróért októbertöl kapható.

[ További írások az PhotoNet Magazinban ]

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

PhotoNet Magazin
- "Mélység" - adjunk többet a képekhez!
- Jobb képek - derítö vakuval
- Néhány tipp - jobb színes képek készítéséhez
- Tippek - egy új látásmód kialakításához
- PhotoPlus Expo - 2001. november 1-3., New York
- Megsemmisült negatívok - 40.000 Kennedy fotó semmisült meg
- Néhány tipp - hogyan készüljünk az ünnepekre
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- Kívül Nikon, belül semmi - ál F80-as gépek az aluljárókban
- Velencei Karnevál - fotós szemmel
- Portré fotózás - fotós tippek
- Fotohónap 2002 - fotós kiállítások országszerte
- Sportfotózás - hogyan kapjuk el a pillanatot
- Archíválás - negatív és diafilmek tárolása
- 5 tipp - emlékezetes útifotók készítéséhez
- Photokina 2002 - fotós újdonságok
- PhotoExpo 2002, New York - fotó kiállítás
- The MayDayProject - fotózási project
- Joel Meyerowitz - képek a Ground Zero-ból
- Fotózás télen - hogyan fotózzunk a hidegben
- Panoráma fotó - panoráma fotózás
- Nomatica - két új site-tal több
- Catala-Roca - Barcelona és Madrid az ötvenes években
- ImpressCam - új magyar márka a digitális fotózásban
- Kép-szoftverek - programok digitális fényképezögépekhez
- Olympus - Panasonic - fejlesztési megállapodás
- Nyaralás alatt derült ki - mit is tud digitális fényképezőgépünk
- Filmfelvevők - házimozi filmszalagon
- Konica Minolta - bejelentés
- Tavaszi modellek - Olympus új kamerái
- Magyar digitális kamerapiac - felmérés 2005
- Továbbra is az elektronika a sláger - egyre rövidebb a vásárlási szezon

Felszerelések: fotós felszerelések; fényképezögépek, objektívek, vakuk, állványok és táskák.

Könyv ajánló - a fényképezés, fotózás alapjai, tehnikai leírások, fotóalbumok, útikönyvek, képes beszámolók, idegen nyelven is megjelent fotós könyvek [részletek]

Korábbi írásunk: Kívül Nikon, belül semmi - Nikon F80-asként árulják a budapesti aluljárókban azt a masinát, ami elsö látásra igazi fényképezögépnek tünik, bár a hozzáértö gyanút fog. Senki sem tudja, mennyien lehetnek azok a vevök, akik 30-40 ezer forintot fizettek, és azt hitték, egy kétszázezer forintos gépre tettek szert. [részletek]