PhotoNet - Online Fotós Magazin


A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit. 

Az új oldal elérhető: Photonet Magazin


 
Web Photonet

Fotós Eseménynaptár - kiállítások, tárlatok, börzék

Fotóstáskákról bövebben

Catalá-Roca

Barcelona és Madrid az ötvenes években

Francesc Catalá-Roca "Barcelona és Madrid az ötvenes években" címü fotókiállítás
A 139 fekete-fehér képböl álló kiállítás Madrid és Barcelona hangulatát idézi a XX. század közepén. A képek 1952 és 1953 között készültek, az akkori hétköznapi, városi élet pillanatait örökítik meg.

Francesc Catalŕ-Roca (Valls, Tarragona, 1922 - Barcelona, 1998) egyike a legsokoldalúbb személyiségü spanyol fényképészeknek és kétségkivül olyasvalaki, aki pillanatfelvételeivel - melyek közül több valóságos mestermü, Spanyolország kollektív emlékezetének alapvetö és felejthetetlen tényezöje - elérte a klasszikusoknak kijáró elismerést.


Mozi a “Gran Vía”-n

Az a tény, hogy gyerekkorától kezdve apja, a szintén fényképész és haladó szellemü publicista, a polgárháborús fotomontázsairól híres Pere Catalá i Pic mühelyében dolgozott, egy olyan szakmát adott át neki, amelyben már elsö munkáitól fogva megmutatkozott a tehetsége.

Elhivatottságából és sorsából fakadóan - nem szabad elfelejtenünk, hogy a fényképész mesterség nem mindig járt akkora társadalmi és szakmai elismertséggel, mint ma - fáradhatatlanul dolgozott. Számtalan könyvben, a legkülönbözöbb helyeken és kiadványokban megtalálhatjuk felvételeit, melyek révén a müvész neve rövid idön belül egyfajta etalonná, a valóságot szüntelenül figyelö szem jelképévé vált. Korai barátsága Salvador Dalí és Joan Miró festökkel a negyvenes évek elején, csakúgy mint az akkori Barcelona értelmiségével és számos írójával fenntartott kapcsolata egy olyan avantgard, irodalmi és müvészeti holdudvart kölcsönöz munkájának, amit soha nem veszít el.
Ezek fényében kell értelmezni a két könyvet, melyek a jelen kiállítás kiindulópontjául szolgálnak: a Barcelonának szentelt könyvet Luis Romero író szövegével, mely valódi mérföldkö a spanyol fényképészet történelmében, valamint a Madridot ábrázolót Juan Antonio Cabezas író és újságíró szavaival. Mindkét könyv 1954-ben jelent meg, böségesen illusztrálva olyan fényképekkel, amelyek nagy részét a két város történelmének pótolhatatlan ábrázolásainak tekinthetjük.


Kisasszonyok a “Gran Vía”-n

Catalŕ-Roca az ötvenes évek spanyol fényképészetének egyik kiemelkedö, ha nem a legcsodálatraméltóbb alakja. Neve elválaszthatatlan Barcelonától és Madridtól, éppúgy mint Brassaď, Kertész, Germaine Krull, Robert Desnos vagy Izis munkássága Párizstól, Bill Brandt Londontól, Horacio Coppola Buenos Aires-töl, Alfred Stieglitz, Andreas Feininger és Berenice Abbott New York-tól, vagy Sudek Prágától. Kijelenthetjük tehát, hogy Catalŕ-Roca-t érdemei egy szintre emelik az ötvenes évek legkimagaslóbb fotográfusaival, mely évek fémjelzik a müvész vitathatatlan kiteljesedését és érettségét.


A Diagonal

Erre a kiállításra a föszervezök, Juan Manuel Bonet és Andrés Trapiello, a müvész fiainak, Andreu és Martí Catalŕ Pedersen felbecsülhetetlen segítségével több mint húszezer képet néztek át (kontaktmásolatokat, eredeti kinagyított felvételeket és más könyvekben, publikációkban, katalógusokban megjelenteket egyaránt), melyek közül az itt láthatókat válogatták ki, mint a két város eredeti és egyedi ábrázolásának leglényegesebb darabjait.

Tükrözödik bennük a barcelonai építészet új irányzataira figyelö fényképész, egy a GATECPAC-on kimüvelt látásmóddal, a modern festök barátja, aki zenészekkel és írókkal mozgott együtt - beszéltünk már Dalí-ról és Miró-ról, de emlékezzünk Josep Maria de Sagarra-ra és az árnyékként elmosódó J.V. Foix-ra, vagy ott van Eugenio d’Ors egy inkább oroszlánra mint medvére emlékeztetö képmáson, César González Ruano, akivel egy emlékezetes könyvet alkottak Cuenca-ról, a mindig titokzatos Juan Eduardo Cirlot, a csendes Frederic Mompou és a melankólikus Leopoldo Panero. A felvételekben megtaláljuk a Barcelona peremkerületeibe ellátogató fotográfust is az olasz neorealizmus Fellini-féle költöiségével a tarsolyában, valamint a Madrid utcáit rovó fényképészt, mint ahogy Rodchenko tette volna, nem lemondva arról, hogy az a fajta kézmüves költöje legyen a pillanatnak, aki szeretett lenni.


Kutyasétáltatás a Diagonalon

Kevés alkotó büszkélkedhet olyan színvonalas és sokoldalú müvekkel, mint Catalŕ-Roca, legyen szó akár az ötvenes években, akár a késöbbiekben keletkezett munkáiról. Csak hogy néhányat említsünk: a Baleári-szigetek útikönyv (Josep Pla szövegével), az Új-Kasztília útikönyv (Gaspar Gómez de la Serna szavaival), a Les cases pairals catalanes J. Camps i Arboix írásaival, a Machado Baeza-i tartózkodásáról szóló könyv Cesáreo Rodríguez Aguilera szövegével, a Tauromaquia Néstor Luján szavaival, a Libro del mar Alberti, vagy az El libro de la perdiz roja Miguel Delibes írásaival. Külön ki kell emelnünk az olyan müvészekröl alkotott müveit, mint Gaudí, Llorens Artigas, Joan Miró, Picasso és Chillida, melyek több ízben az adott müvésztöl elválaszthatatlan felvételeket tartalmaznak.


Városi csendőr

Életét teljes egészében a fényképészetnek szentelte, életútját számtalan kiállítás és kitüntetés kísérte, melyek közül érdemes kiemelni a következoket: Barcelona Város Díja 1951-ben, Nemzeti Képzomuvészeti Díj 1982-ben, melyet akkor elsö ízben kapott meg fényképész, valamint 1992-ben a Szent György Kereszt és a Generalitat de Cataluńa Nemzeti Képzömuvészeti Díja. Elsö egyéni kiállítását a barcelonai Sala Caralt-ban rendezték 1953-ban, melyröl a szintén barcelonai Maeght Galéria emlékkiállítást tartott 1982-ben. 1995-ben a müvész kiadta emlékiratait "Impressions d’un fotňgraf. Memňries" címmel. 1997-ben a Centre d’ Art Santa Mónica egy antológia kiállításnak adott otthont, majd 2000-ben a Joan Miró Alapítvány megrendezte a "Catalŕ-Roca. Una nova mirada" címü kiállítást.


Csomagszállítás a metrón

Ezzel a kiállítással Catalá-Roca neve, egyike a spanyol fényképészet legjelesebbjeinek, újabb magasztalást kap és mégfényesebben csillog kora európai fényképészetének egén.

A Carlos Serrano által összeállított katalógushoz a szöveget a föszervezök, valamint Enrique Vila-Matas írták.

A kiállítás helye:
Cervantes Intézet
(1064 Budapest, Vörösmarty u. 32.)

Nyitva tartás:
Hétfö - péntek: 16:00 - 20:00
Szombat: 10:00 - 14:00
Vasárnap: zárva
A kiállítás szeptember 16-tól október 15-ig látogatható.

[ További írások az PhotoNet Magazinban ]

A Photonet online fotós magazin megújult oldalaival és friss tartalommal várja olvasóit.
Az új oldal elérhető: Photonet Magazin

copyright © 2000-10, Photonet, minden jog fenntartva
powered by icon.design :: internet solutions

Digitális fotózás - az új tehnológia fejlödése egyre több újdonságot hoz a fotózásba.

PhotoNet Magazin
- "Mélység" - adjunk többet a képekhez!
- Jobb képek - derítö vakuval
- Néhány tipp - jobb színes képek készítéséhez
- Tippek - egy új látásmód kialakításához
- PhotoPlus Expo - 2001. november 1-3., New York
- Megsemmisült negatívok - 40.000 Kennedy fotó semmisült meg
- Néhány tipp - hogyan készüljünk az ünnepekre
- Digitális kamerák - Melyiket válasszam?
- Kívül Nikon, belül semmi - ál F80-as gépek az aluljárókban
- Velencei Karnevál - fotós szemmel
- Portré fotózás - fotós tippek
- Fotohónap 2002 - fotós kiállítások országszerte
- Sportfotózás - hogyan kapjuk el a pillanatot
- Archíválás - negatív és diafilmek tárolása
- 5 tipp - emlékezetes útifotók készítéséhez
- Photokina 2002 - fotós újdonságok
- PhotoExpo 2002, New York - fotó kiállítás
- The MayDayProject - fotózási project
- Joel Meyerowitz - képek a Ground Zero-ból
- Fotózás télen - hogyan fotózzunk a hidegben
- Panoráma fotó - panoráma fotózás
- Nomatica - két új site-tal több
- Catala-Roca - Barcelona és Madrid az ötvenes években
- ImpressCam - új magyar márka a digitális fotózásban
- Kép-szoftverek - programok digitális fényképezögépekhez
- Olympus - Panasonic - fejlesztési megállapodás
- Nyaralás alatt derült ki - mit is tud digitális fényképezőgépünk
- Filmfelvevők - házimozi filmszalagon
- Konica Minolta - bejelentés
- Tavaszi modellek - Olympus új kamerái
- Magyar digitális kamerapiac - felmérés 2005
- Továbbra is az elektronika a sláger - egyre rövidebb a vásárlási szezon